Ariana Grande hör till de artister vars musik försvann från Tiktok i början av året. Arkivbild.
Ariana Grande hör till de artister vars musik försvann från Tiktok i början av året. Arkivbild. - Foto: Richard Shotwell/AP/TT

Universals musik tillbaka till Tiktok

Universals musik kommer tillbaka till Tiktok. Skivbolagsjätten och sociala medier-plattformen har ingått ett nytt licensavtal.


Det var i januari som Universal tog bort alla videor kopplade till sina artisters musik från plattformen, sedan förhandlingarna mellan parterna om ett nytt avtal brutit samman.

I ett pressmeddelande, som NME har tagit del av, skriver företrädare för Universal Music att det nya avtalet bland annat innebär bättre ersättningsvillkor för artister och låtskrivare.

"Det nya kapitlet i vår relation med Tiktok fokuserar på musikens värde, det mänskliga skapandet och det kreativa kollektivets välmående", säger skivbolagschefen Lucian Grainge i pressmeddelandet.

Det är dock inte känt när det nya avtalet ska börja gälla.

I förhandlingarna som bröt samman i vintras krävde Universal bättre betalt av Tiktok för musikrättigheterna, och hävdade att Tiktok försökte bygga en musikbaserad verksamhet utan att betala verkligt värde för musiken.

Tiktok svarade med att säga att det var en "besvikelse att Universal Music Group har satt sin egen girighet över sina artisters intressen".

Universal dominerar tillsammans med de andra musikbranschjättarna Sony och Warner musikutgivningen över hela världen. I artistkatalogen finns namn som Drake, Katy Perry, Ariana Grande, Lana del Rey, Metallica och The Beatles. Bland svenska artister på bolaget finns Abba, Hov1, Veronica Maggio, Tove Lo och Ghost.

Tiktok har byggt en stor del av sin popularitet just genom att låta användarna tonsätta sina inlägg med populära hitlåtar.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!