Böcker av den ryske författaren Pusjkin har stulits från flera bibliotek. Arkivbild.
Böcker av den ryske författaren Pusjkin har stulits från flera bibliotek. Arkivbild. - Foto: Novosti/Scanpix/arkiv

Liga stal antika böcker – för 30 miljoner

Nio personer från Georgien har gripits efter att ha stulit antika ryska böcker från bibliotek över hela Europa.


Framför allt är det ryska 1800-talsböcker som har försvunnit, bland annat ett originalmanus av den ryske nationalskalden Aleksandr Pusjkin, skriver The Guardian. Universitetet i Warszawa har bland annat blivit av med en förstautgåva av Nikolaj Gogol – och har sammanlagt anmält 79 böcker försvunna.

"Totalt tros den kriminella gruppen vara ansvarig för stölden av 170 böcker, vilket orsakat finansiella skador för 2,5 miljoner euro (nästan 30 miljoner kronor) och en förlust av ett ovärderligt kulturarv", säger företrädare för Europol.

Utredningen inleddes efter att franska myndigheter kontaktade Europol angående flera försvunna böcker. Även bibliotek i Tyskland, Tjeckien, Estland, Finland, Lettland, Polen och Schweiz har drabbats. En del av böckerna har sålts via auktionshus i Moskva och St Petersburg och bedöms av Europol som förlorade.

De skyldiga ska ha presenterat sig som forskare, de undersökte och fotograferade böckerna på plats, och kom senare tillbaka och ersatte originalen med kopior.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!