Micke Persbrandt
Micke Persbrandt visar sin nya lyxbil i programmet Biltokig. - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, Youtube/Biltokig

Persbrandt visar sin nya lyxbil: "Jag har blivit raggare"

När skådespelaren Mikael Persbrandt fyllde 60 år så unnade han sig en oerhört exklusiv födelsedagspresent – nämligen en väldigt unik och exklusiv bil i form av en Oldsmobile 442 W30. Och gratis, det var den inte...


Det var länge sedan som skådespelaren Mikael Persbrandt var en "bad boy". Sedan år 2015 är Persbrandt nykter och lägger allt fokus på familjen och karriären. Micke lever på en stor gård utanför Stockholm med sambon Sanna Lundell och barnen Igor, Lo och Fox. Sedan en tidigare relation har han också dottern Olga.

Utöver familjelivet lägger Persbrandt krutet på sin karriär, och nyligen hade Hammarskjöld premiär där han spelade FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld i filmen som utspelar sig under början av 1960-talet.

Mikael Persbrandt. Bildkälla: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/TT Bild

Mikael Persbrandts alla bilar och motorcyklar

Persbrandt har också tid för sin stora hobby: exklusiva bilar och värstinghojar. Precis som kändisar som Per Gessle och Zlatan Ibrahimovic har Persbrandt ett imponerande garage. Han har bland annat en Porsche 911 Carrera GT3 och en Mercedes-Benz S 500 i sin ägo, men också flera motorcyklar så som Honda SC 03 och Suzuki GSX1300RA.

Den 25 september 2023 så fyllde Mikael 60 år, och den stora milstolpen firade han genom att öppna plånboken – rejält...

– Jag köpte en gammal amerikanare som jag vann pris för på en bilutställning i Huddinge. En Oldsmobile 442 W30 i begränsad upplaga från 1970, året innan avgaskraven kom till Kalifornien. Efter det blev bilarna svagare och svagare, berättade Micke Persbrandt i en intervju med magasinet King i fjol.

Micke Persbrandt fyllde nyligen 60 år. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild

Persbrandt visar nya bilen: Oldsmobile 442 W30

När Mikael Persbrandt nu gästar Bobo Ericzéns Youtube-program Biltokig, berättar han mer om hur det kom sig att valet föll på den speciella bilen.

– Jag köpte först en Corvette 63:a men den var inte i det skick som jag förväntade mig. Den här är ju nybyggd i Staterna. Den har ju alla lappar. Den är i bättre skick än när den kom från fabrik. Vi håller på att köra in motorn. Det är en liten sju och en halv liters V8, säger Micke Persbrandt i programmet.

Han förklarar att beteckningen W-30 är det som gör bilen så speciell.

– Det började som en liten 60-års present. En entusiastbil helt enkelt. Jag har inte varit mycket för amerikanare. Fan jag har blivit raggare helt enkelt, jag vet inte vad som händer, säger Persbrandt.

Mikael Persbrandts nya bil. Bildkälla: Youtube/Biltokig

Bilen är helrenoverad till bättre än nyskick, enligt skådespelaren själv. Nu gör han sig redo för att i maj åka Tulpen Rally. Över 100 mil från Bilbao i Spanien till Paris.

– Det är ett finbilsrally. Det är mest europeiska gamla fina bilar som Maserati, Ferrari och gamla Porschar och Aston Martin, säger Persbrandt som tycks fundera över hur hans "feta jänkare" ska passa in.

Så mycket kostar Persbrandts lyxbil

Enligt tidningen Motor Trend så tillverkades det totalt bara 3 100  W-30-bilar 1970, och Persbrandt har nu lyckats lägga vantarna på en av dom. 

Mikael Persbrandt. Bildkälla: Javad Parsa/NTB/TT Bild

Kalaset har nog kostat stjärnan en rejäl slant. När bilarna väl kommer ut till försäljning är det inte onormalt att de kostar kring 1,5 miljoner kronor.

Men det är nästan småpotatis om man jämför med hur mycket pengar Zlatan la på den bil han slog till på i födelsedagspresent åt sig själv när han fyllde 42.

Då köpte han nämligen en Ferrari Purosangue för galna 4,5 miljoner kronor.

Experten om Persbrandts nya vrålåk: "Kan kosta hur mycket som helst"

Gustaf Gripenlöf är redaktör på motortidningen Högsta Växeln. Till Nyheter24 säger Gustaf att priset 1,6 miljoner inte är orimligt för den här typen av bil. Persbrandt har ju också låtit totalrenovera bilen – och det är inte billigt.

 – Att göra en totalrenovering av högsta klass kan dock kosta hur mycket som helst, eftersom det lätt blir många arbetstimmar till en hög timpeng, säger Gripenlöf till Nyheter24

Så, är Micke Persbrandt raggare nu? 

– Skulle säga att i stort sett alla gamla amerikanska bilar har vissa raggar-konnotationer i Sverige. Däremot är just Oldsmobile 4-4-2 en ganska ovanlig modell som man måste vara något av en kännare för att välja, inte minst i W30-utförande. Modellen har en intressant historia då den 1970 agerade pace car i Indy 500, som är ett av världens största racingevent. Den är också en av de sportigaste modellerna som Oldsmobile någonsin tillverkade, berättar Gustaf Gripenlöf.

Är den här typen av bil svårkörd? 

– Huruvida bilen är svårkörd beror det lite på. Att köra den i normala hastigheter är inga konstigheter. Äldre amerikanska bilar är inte kända för sin väghållning, och kan således vara knepiga att köra snabbt. Men Persbrandt är en erfaren förare och bör således inte att ha några problem, säger Gustaf Gripenlöf till Nyheter24.

Hur klarar han sig i rallyt?

– Gällande Tulpenrally beror det lite på hur man ser på saken. Det handlar om ett så kallat regularitetsrally, där man på vissa sträckor ska köra så nära en specifik tid som möjligt. Det handlar alltså inte om att köra på snabbast möjliga tid, utan man måste i stället vara noga med sin tidtagning och matematik för att vinna. Vissa tar detta väldigt seriöst, medan andra ser det som en möjlighet att ha kul med sin bil på en avstängd väg eller racingbana. Persbrandt verkar falla i den senare kategorin och kommer troligtvis inte hamna i toppen av resultatlistorna. 

/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!