Insomnia Taxxi (Iryna Novikova) från Ukraina är en ljudkonstnär och kompositör aktiv inom bland annat film, teater och ljudkonst. Arkivbild.
Insomnia Taxxi (Iryna Novikova) från Ukraina är en ljudkonstnär och kompositör aktiv inom bland annat film, teater och ljudkonst. Arkivbild. - Foto: Beliaeva/TT

Kulturhuset bjuder in ukrainska kulturskapare

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm vill skapa kontakter mellan ukrainska och svenska kulturutövare, genom fem träffar som kallas ”Ukraine artistic meetings".


Det första hålls den 15 maj för två ukrainska och en svensk konstnär: Kateryna Seheda, Insomnia Taxxi (Iryna Novikova) och Anna-Karin Rasmusson.

"När ukrainska konstnärer kom till Sverige för att undkomma den fullskaliga invasionen frågade vi dem vad de behövde och önskade sig mest. De svarade att det viktigaste är att kunna fortsätta arbeta och att lära känna svenska konstnärer och kulturmänniskor att samarbeta med", säger Nina Röhlcke, chef och projektledare för internationella samarbeten på Kulturhuset Stadsteatern.

Kommande möten hålls 9 oktober, 6 november, 11 december och i februari 2025.

Träffarna är en del av det tvååriga projektet Triangle for Ukrainian Artists (TUA) som Kulturhuset Stadsteatern genomför med aktörer i Ukraina, Polen och Sverige.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!