1 av 2
2 av 2

Har ni slutat ha sex lika ofta? Här är anledningarna din partner inte vågar berätta

Mindre sex kan vara allt ifrån en varningsklocka till ett tecken på att det är dags att sätta sig ned och prata.


Du och din partner har varit tillsammans ett tag nu. Ni trivs tillsammans och bor ihop, det mesta fungerar som det ska. Men allt eftersom att tiden går så har ni mindre och mindre sex.

Många säger att sex är ett sätt att uttrycka passion och leva ut sin åtrå. Men sanningen är den att sex är så mycket mer än så. Mindre sex behöver inte vara en varningsklocka på det sättet att förhållandet är på väg att ta slut. Långt ifrån. Men det kan vara en varningsklocka på en rad andra saker:

1. Att din partner inte mår bra

Psyket och lust hänger ihop. Har din partner en sjuk mamma, nyligen fått sparken eller har ångest? Ta hänsyn till det och framför allt prata om det. Och för guds jävla skull lägg ingen press på detta i form av att du "hoppas att det blir bättre snart" eller att "du inte orkar vänta hur länge som helst". Det får ta den tid det tar.

2. Att ni har andra problem i förhållandet

Finns det en rosa elefant i rummet ni inte vill prata om men som ligger och skaver 100 procent av er vakna tid, ja men då är det klart att ni tar med elefantjäveln till sovrummet. Återigen – sätt er ned och prata. Jag vet att det kan kännas som parterapi men sanningen är den att det är så man faktiskt kan lösa problemen.


3. Att du/hon/han inte är nöjda med sexet

Folk ger upp för lätt. Aldrig någonsin ska du behöva tvingas till någonting, men sex handlar precis som mycket annat om att våga testa nya saker och ha kul med varandra. Prata med varandra och berätta vad ni gillar, många får kämpa på ett tag innan pusselbitarna faller på plats. Det är inget fel med det.

4. Olika former av beroenden

Är kroppen beroende av någonting den inte får eller får för mycket av så reagerar den på olika sätt. Påverkas man fysiskt är det ju inte jättekonstigt att sexet påverkas. Kolla upp det här och se vad du kan göra åt det. Och nej jag vet, beroenden är aldrig lätt att ta i tu med. But im just sayin.

5. Preventivmedel med hormoner

Vissa får inga problem alls av p-piller, p-stav och så vidare. Andra får stora problem, tappar lust, får blödningar, ont i äggstockarna och så vidare. Jag skulle säga att det här är en av de första grejerna du ska kolla upp om du som kvinna äter hormoner.

6. Ni har nyligen fått barn

Barn är ingenting man "drabbas av" utan är superhärligt för de som längtat efter att starta en familj. Men förvänta dig inte att kunna ligga och vänta i stay ups på sängen med romantiska lockar i håret, tända ljus och ett glas rött i handen lika ofta som förut. Med noll sömn och ett barn att ha hand om blir många mindre pilska och man får helt enkelt ta att allt har sin tid.

7. Livet kom emellan

Helt ärligt. Livet är hårt. Familjen skäller, hyresvärden skäller, chefen skäller, kronofogden skickar brev, och din partners mamma frågar konstant varför ni inte skaffar barn snart. Ibland är det mycket och man känner helt enkelt inte för det. Man är bekväma och kärare än någonsin men livet kommer emellan. Svårare än så behöver det inte vara.

Ta hand om varandra!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!