Bosch elbilar
Eldrift utgör inte hela framtiden, enligt Stefan Hartung - Foto: Volkswagen/Bosch

Det är omöjligt att elektrifiera alla bilar – enligt Bosch vd

Bosch levererar inte bara hemutrustning, utan är även en av de största underleverantörerna till fordonsindustrin. Företaget är mitt i en dyr omställning för att möta efterfrågan från den ökande elektrifieringen. Nu beskriver emellertid vd Stefan Hartung en total övergång till elbilar som omöjlig.


Omställningen till elektrifiering har visat sig dyr för Robert Bosch Gmbh, vilket är industikoncernens fullständiga namn.

Försäljningen av elbilar ökar inte i förväntad takt, och i Tyskland ryktas det nu om att man kommer att lansera nedskärningar.

Företaget satsar fortfarande hårt på ökad elektrifiering, men nu har vd Stefan Hartung sagt att förbränningsmotorn också kommer att spela en viktig roll framöver i en intervju med The Pioneer.

Se upp för kinesiska elbilar: Kan beskattas i efterhand

Omställningen tar 30 till 35 år

Enligt Hartung skulle det ta hela 16 år att ersätta alla fordon på världens vägar med nya som drivs med el, om hela världen omgående ställer till att enbart tillverka eldrivna fordon.

Hartung menar dock att förbränningsmotorn även framöver kommer att produceras och användas, och övergången till en helt eldriven fordonsflotta kommer således snarare ta mellan 30 och 35 år.

Denna uppskattning är baserad på längden av produktions- och ersättningscyklerna för fordon med förbränningsmotor.

Äntligen! Euro NCAP sätter ner foten mot farliga trenden

Alla bilar kommer inte gå på el

Enligt Hartung kommer fordonsflottan dock aldrig gå över helt till eldrift, utan han menar att det alltid kommer att finnas bilar som drivs med andra drivmedel.

Även om Hartung inte tror att eldriften kommer att ta över totalt ser han den fortfarande som en lovande marknad, där biltillverkarna nu får justera sina förväntningar gällande takten av omställningen.

Han tycker inte heller att EU har varit för ambitiösa när man satt sina miljömål, utan påpekar hur viktigt det är att sätta tydliga mål.

Rulla som Leif GW Persson: Här är hans bilar

Bil