Polestar 3
Framtiden kan vara räddad för både Volvo och Polestar - Foto: Polestar

Efter kritiken: Volvo Cars överger Polestar

Elbilstillverkaren Polestar dras med en hel del problem, och nu avslöjar storägaren Volvo Cars att man slutar att finansiera företaget.


Volvo Cars äger i dagsläget runt 48 procent av Polestar Automotive Holding, ett innehav som nyligen värderades till noll kronor av SEB.

Nu har man avslöjat att man slutar att finansiera Polestar, och lämnar över ansvaret för elbilsmärket till sin kinesiska storägare Geely Holding.

Prischock: Här skjuter försäkring för elbilar i höjden

Ett tufft år

Precis som många andra elbilsmärken har Polestar haft det svårt den senaste tiden, inte minst sedan Tesla drog i gång ett priskrig för ett drygt år sedan.

Tidigare under månaden avslöjade bilmärket att man hade missat sina redan sänkta försäljningsmål för 2023.

Polestar-aktien har sjunkit med över 83 procent sedan noteringen på New York-börsen i juni 2022, och man tvingades nyligen också varsla 450 anställda om uppsägning.

Tidigare har Volvo även övervägt att dela ut sina Polestar-aktier till sina aktieägare.

Polestar viker sig för Tesla: Dumpar priser med 65 000 kronor

Goda nyheter för Volvo Cars aktie

Volvo Cars aktie har tagit en del stryk på börsen den senaste tiden, bland annat på grund av problem relaterade till Polestar, men studsade upp rejält under torsdagen.

Vid börsöppningen steg aktiepriset med hela 32 procent, och hade ökat med strax under 25 procent när börsen stängde för dagen.

Regeringen inför ny miljöbonus

Geely kommenterar

Geely har också kommenterat affären, och välkomnar Volvo Cars beslut att fokusera på sin egen verksamhet.

– Geely Holding kommer att fortsätta tillhandahålla fullt operationellt och finansiellt stöd till det självständiga exklusiva märket framöver, sade den kinesiska koncernen i ett uttalande.

Man säger sig också fortsatt engagera sig i både Volvo och Polestar. – Detta stöd kommer inte att kräva en reduktion av Geely Holdings ägande i Volvo Cars, fortsatte Geely.

Biltillverkare backar om elbilar – satsar på hybrider

Bil