1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Mjölkbonde: "Det är inte rättvist att lägga skulden på Arla"

Heléne Gunnarson: "Arla gör det möjligt för många mjölkbönder, små som stora, att överhuvudtaget bedriva mjölkproduktion i Sverige".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Helene Gunnarson är mjölkbonde från Halland och ordförande för Arlas nationella råd.

Jag blir såklart väldigt ledsen när jag läser Henry Olofssons debattartikel "Tack Arla, nu tvingas jag sälja mina älskade kor" som publicerades den tredje augusti. Varje gård som tvingas lägga ner och varje mjölkbonde som tvingas ge upp är inte bara en personlig tragedi, utan även en stor förlust för den svenska landsbygden. Jag är själv mjölkbonde, och jag vet hur svårt det är att vara mjölkbonde i Sverige idag. Men att lägga skulden på Arla tycker jag inte är rättvist.

Just nu är mjölkpriset väldigt lågt, det råder det ingen tvekan om. Varför det är så är ganska komplicerat, men det beror bland annat på den ryska livsmedelsbojkotten, Kinas minskade import av mejeriprodukter och EU:s avskaffade mjölkkvoter. Allt detta har tillsammans bidragit till att det finns mycket mjölk i Europa och globalt. Detta påverkar givetvis mjölkpriset , och här måste jag kort förklara det som kallas mottagningsplikt.

Arla har som enda mejeri i Sverige mottagningsplikt. Den innebär att Arla hämtar all mjölk som vi Arlabönder producerar. Varenda droppe, och det oavsett om Arla har avsättning för den eller inte och all mjölk går inte att sälja i Sverige. Detta betyder att det finns ett överskott av mjölk i Arla Sverige,som exporteras Det har man gjort i flera årtionden, så det är inget nytt med det. Men när det internationella mjölkpriset är så lågt som det är nu så drabbar det givetvis oss bönder väldigt hårt.

Att Arla hämtar all mjölk gör det möjligt för många mjölkbönder, små som stora, att överhuvudtaget bedriva mjölkproduktion i Sverige.

Vi svenska bönder har väldigt höga krav på oss vad gäller djurhållning,kvalitet och miljö.Och så ska det vara. Men med höga krav kommer höga kostnader,vilket gör att vi inte konkurrerar på lika villkor med bönder i andra länder.Här krävs det också att politikerna tar sitt ansvar, i alla fall om man vill rädda den svenska mjölkbonden och bevara en levande svensk landsbygd.

Heléne Gunnarson, mjölkbonde och ordförande Arlas nationella råd

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.