V-ledaren Nooshi Dadgostar under partiets kongress i Jönköping.
V-ledaren Nooshi Dadgostar under partiets kongress i Jönköping. - Foto: Anna Hållams/TT

V släpper skarpa kravet på att lämna EU

Vänsterpartiet tar bort det hårda kravet på att lämna EU. Nu är det bara ett av flera alternativ. Det är ett klokt beslut, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.


Fakta: Vänsterpartiets kongress

Kongressen hålls i Jönköping den 8–12 maj.

Huvudpunkten är att besluta om ett helt nytt partiprogram, vilket inte har gjorts på 20 år.

Partiprogrammet drar upp de grundläggande ideologiska linjerna, men innehåller också partiets ståndpunkt i några viktiga frågor.

Hittills har kongressen bland annat beslutat om:

• att släppa det hårda kravet på att lämna EU.

• att arbeta för att Sverige ska vara en motvikt till Nato med siktet på att lämna Nato. Vill bygga upp samarbeten med likasinnade demokratier inom Nato.

• att säga nej till att bygga ny kärnkraft

— förbud mot vapenexport till diktaturer, krigförande stater och regimer som begår brott mot de mänskliga rättigheterna.

Källa: Vänsterpartiet

Vänsterpartiets pågående kongress i Jönköping har klubbat en mjukare EU-linje. Att lämna EU är nu inget självändamål för partiet, utan ett av flera alternativ.

— Det är ett styrkebesked inför EU-valet, säger Nooshi Dadgostar.

— Nu är utträdeskravet borta. Vi ska i stället arbeta i EU med att bedriva vänsterpolitik, stärka människors villkor på arbetsmarknaden och driva igenom en rättvis klimatomställning.

Hård debatt

Men debatten inför beslutet var häftig och en rad kongressombud ville ha kvar ett tydligt utträdeskrav.

— Vänsterpartiet har en stolt tradition av EU-motstånd, säger Doris Kapla från Göteborg.

— Vårt uppdrag är att förändra opinionen, inte böja oss inför den.

Samma dag som debatten publicerade DN/Ipsos en undersökning som visade att 55 procent av V-väljarna har en mycket eller ganska positiv inställning till EU. Ungefär som genomsnittet för de svenska väljarna.

När förslaget till nytt partiprogram skrevs var Sverige ännu inte medlem i Nato, men nu är medlemskapet ett faktum och V måste hantera hur man ska driva vidare sitt motstånd.

— Vänsterpartiet måste vara den suraste Natomotståndaren och samtidigt vara den konstruktivaste kärnvapenmotståndaren, säger Håkan Svenneling, V:s utrikespolitiska talesperson.

En del ombud ville driva omedelbart Natoutträde, men var i klar minoritet.

"Arbeta i Nato"

I stället har partiet landat i att arbeta för att Sverige ska vara en motvikt till Nato med siktet att lämna Nato.

— Vi ska nu arbeta i Nato för att genomföra de förändringar som är viktiga – nämligen att göra Sverige kärnvapenfritt och se till att vi har en trygghet och styrka i vårt försvars- och säkerhetsarbete, säger Dadgostar.

— Men vi är mycket kritiska till diktaturer som är med i de här militära samarbetena, och vi skulle i grund och botten vilja välja bort dem.

Partiledningen betonar att Natomedlemskapet kommer att påverka Sverige för lång tid framöver och man vill bygga upp samarbeten med likasinnade demokratier i Nato.

TT
/
/
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!