Massagens dag firas den 12 maj.
Massagens dag firas den 12 maj. - Foto: Pexels

12/5 – Massagens dag

Den 12 maj varje år firas Massagens dag, en dag som hyllar en av de äldsta och mest uppskattade formerna av kroppsterapi. Massage, med sina rötter i forntida traditioner från hela världen, är idag en erkänd metod för att främja både fysisk och mental hälsa. Denna speciella dag uppmärksammar massageterapeuternas arbete och den positiva inverkan som massage har på vårt välmående.


Varför firar vi massagens dag den 12 maj?

Massagens dag instiftades för att sprida medvetenhet om de positiva effekterna av massage och för att uppmuntra fler människor att ta del av dess fördelar. Massagens historia sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden och återfinns i olika former i kulturer som Kina, Indien, Egypten och det antika Grekland.

Olika former av massage

På massagens dag är det ett utmärkt tillfälle att utforska de olika typerna av massage som finns tillgängliga. Här är några av de mest populära:

1. Svensk klassisk massage: Den mest kända massagetypen i Sverige. Den använder sig av långa, glidande rörelser för att minska muskelspänningar och förbättra blodcirkulationen.

2. Thaimassage: En kombination av stretching och akupressur som utförs på en madrass på golvet medan personen har på sig löst sittande kläder.

3. Aromaterapimassage: En avslappnande form av massage som kombinerar mjuka rörelser med eteriska oljor för att förbättra både kropp och sinne.

4. Shiatsu: En japansk form av massage som använder fingertryck för att stimulera kroppens energiflöde.

5. Sportmassage: Fokus ligger på att förebygga och behandla skador hos idrottare genom djupgående muskelarbete.

Fördelar med massage

Förutom att ge en stunds avkoppling erbjuder massage också många hälsofördelar, bland annat:

- Minskad stress: Massage sänker nivåerna av kortisol, kroppens stresshormon, och främjar avslappning.
- Förbättrad cirkulation: Genom att öka blodflödet hjälper massage till att transportera syre och näringsämnen till kroppens celler.
- Smärtlindring: Massage kan lindra värk från till exempel spänningshuvudvärk, muskelvärk och ledvärk.
- Ökad rörlighet: Genom att lösa upp stela muskler och leder bidrar massage till förbättrad rörlighet och flexibilitet.
- Förbättrad sömn: Regelbunden massage har visat sig förbättra sömnkvaliteten.

Hur firas massagens dag den 12 maj?

På massagens dag erbjuder många massageterapeuter och kliniker specialerbjudanden eller gratis konsultationer för att locka fler att upptäcka fördelarna med massage. Här är några tips på hur du kan fira dagen:

1. Boka en massagebehandling: Vare sig du föredrar en snabb ryggmassage eller en längre helkroppsbehandling, unna dig själv en stunds avkoppling genom att boka en tid hos en professionell massör.

2. Prova något nytt: Om du alltid går för svensk klassisk massage, varför inte prova en annan teknik som thaimassage eller aromaterapimassage?

3. Lär dig själv ge massage: Ta en onlinekurs eller gå en workshop för att lära dig enkla massagetekniker som du kan använda på dig själv eller dina nära och kära.

Uppmärksamma massagens dag den 12 maj!

Massagens dag den 12 maj är en påminnelse om vikten av att ta hand om sin kropp och sitt sinne. Genom att uppmärksamma denna dag kan vi visa uppskattning för massageterapeuterna och det arbete de gör, samtidigt som vi själva får möjlighet att njuta av en stunds välmående och avslappning.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!