Röda Korsets dag firas den 8 maj varje år.
Röda Korsets dag firas den 8 maj varje år. - Foto: (c) Simone Syversson/Stella Pict / Bo Jansson / Alamy

8/5 – Röda Korsets dag

Röda Korsets dag firas den 8 maj varje år. Här är allt du behöver veta om temadagen.


Varje år den 8 maj firar världen Röda Korsets dag för att hedra både den internationella Röda Korset-rörelsen och dess grundare, Henry Dunant. Denna speciella dag sammanfaller med Dunants födelsedag och tjänar som en påminnelse om organisationens outtröttliga arbete för att lindra mänskligt lidande världen över.

När grundades Röda Korset?

Henry Dunant, en schweizisk affärsman, blev djupt berörd av lidandet han bevittnade under slaget vid Solferino 1859, där tusentals soldater lämnades sårad på slagfältet utan adekvat vård. 

Dunants erfarenheter och efterföljande åtgärder ledde till grundandet av Röda Korset och den första Genèvekonventionen. Hans vision om en neutral organisation som skulle ge omsorg till de sårade oavsett nationalitet har sedan dess vuxit till en global rörelse.

Så firas Röda Korsets dag den 7 maj

På Röda Korsets dag organiseras en mängd aktiviteter världen över för att öka medvetenheten och stödja organisationens arbete. Dessa inkluderar ceremonier, informationskampanjer, insamlingsaktiviteter och utbildningssessioner om första hjälpen och katastrofberedskap. Dagen är också en möjlighet för lokala avdelningar att visa upp sina framgångar och rekrytera nya volontärer.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!