Kan unga Arsenal till slut få till det?
1 av 3
Kan unga Arsenal till slut få till det?
Nu har laget haft många år tillsammans.
2 av 3
Nu har laget haft många år tillsammans.
Eller är United som vanligt starkast i en spurt?
3 av 3
Eller är United som vanligt starkast i en spurt?

KRÖNIKA: Kan Arsenal någonsin rubba United?

Ramin Nouri: "Det blir dock inte lätt men om de lyckas dra ut på det ändå till ”straffsparkar” kan det nog gå hur som helst. Fråga bara Paul Scholes."


21 maj 2005. För de flesta ett totalt betydelselöst datum. Men inte för Arsenals supportrar. Detta är datumet som får varenda ”gunner” att hoppas.

Arsenal hade tagit sig ända till final i FA-cupen. Där väntade ingen mindre än Manchester United.

0-0 stod sig efter 120 långa spelade minuter. Straffsparkar skulle komma att fälla avgörandet. Efter tio straffar stod då Arsenal som segrare och United med syndabocken Paul Scholes fick åka hem titellösa säsongen 2004-05.

Snart har det gått sex år. Manchester United har sedan dess vunnit ligan tre gånger, ligacupen tre gånger, Community Shield tre gånger och Champions League en gång. Arsenal å andra sidan har sedan den 21 maj 2005 hunnit vinna... nada.

Titanernas kamp

I dag slåss dessa två giganter om ligaguldet. Arsenal ligger tre poäng efter Manchester med en match mindre spelad. De närmsta Premier League-månaderna framöver kommer nog bli som en enda lång FA-cupfinal anno 2005. Det skulle inte förvåna mig om den här guldstriden avgjordes ”på straffar”.

Men kan Arsenal verkligen rubba United, som är ett av världens bästa lag på att behålla en ligaledning? Ptja, det är ju trots allt bara tre poäng som skiljer och ingenting är omöjligt och man ska aldrig säga aldrig och bollen är rund och bla bla bla. Så visst, de klyschiga ordspråken talar för Arsenal men jag hade varit mycket mer övertygad om de hade vunnit ligacupfinalen mot Birmingham i veckan. För då kanske de hade haft det där lilla som krävs för att gå hela vägen. Nämligen vinnarmentaliteten.

Pokallösa

Sex år. Sex långa år utan en titel. Tre spelare är kvar från FA-cupvinsten 2005. I skrivande stund är två av dessa skadade och den tredje är precis nu som då petad. Vart ska vinnarmentaliteten komma ifrån? Om vi ser till den senaste matchens startelva, hur många av de har vunnit något på senare år? En person har vunnit några titlar med ryska Zenit för några år sen. Resterande tio har inte vunnit någonting på sex år.

En ligacuptitel hade alltså varit på sin plats. Då hade mycket talat för att detta kunde bli Arsenals år. Inte bara i ligan. Kanske hade en titel lyft laget ett extra snäpp inför returen mot Barcelona. För just nu har de ju allt, förutom just vinnarmentaliteten. Ett problem som enligt mig är större än målvaktskrisen.

Spelare som Djourou, Denilson, Diaby, Sagna, Song, Walcott, Bendtner, Clichy, Rosicky, Van  Persie har alla minst fem år i Arsenal. De kom till klubben som stora talanger och har nu, blommat ut, växt och mognat med åren. The Wenger way. För att inte nämna Fabregas som i dag är den fanbärare, härförare och referenspunkt som man bara hoppades på att han skulle bli när man såg honom som grabb springa runt med en hockeyfrilla som hade fått vilken redneck som helst att börja spela banjo.

"Gunners" går inte hela vägen

Så laget har de. Sammanhållningen har de. De är samspelta. Och har även en bra bredd i truppen. Men det blir svårt ändå. Ligacupfinalen i veckan mot Birmingham handlade alltså inte endast om en ligacuptitel för Arsenal. Utan även en ligatitel och kanske till och med en Champions League-titel stod på spel. Utan att de visste om det.

Ska vi vara realistiska kommer nog Arsenal inte ta hem guldet trots allt. United är ju United. Det vill säga hänsynslösa i dessa lägen. Jag håller inte på Arsenal men vore det ändå inte roligt om de lyckades skaka om United. Jag kan faktiskt unna de det. Det blir dock inte lätt men om de lyckas dra ut på det ändå till ”straffsparkar” kan det nog gå hur som helst. Fråga bara Paul Scholes.

//Ramin Nouri

Arsenals senaste tunga titel

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!