Rogers spelar i LA Galaxy.
1 av 4
Rogers spelar i LA Galaxy. - Foto: Ap/TT Bild
26-åringen la först av med fotbollen när han berättade om sin sexuella läggning men efter några månader valde han att fortsätta sin fotbollssatsning.
2 av 4
26-åringen la först av med fotbollen när han berättade om sin sexuella läggning men efter några månader valde han att fortsätta sin fotbollssatsning. - Foto: Ap/TT Bild
Rogers har spelat 19 landskamper med USA.
3 av 4
Rogers har spelat 19 landskamper med USA. - Foto: Ap/TT Bild
Här tillsammans med NBA-spelaren Jason Collins som även han har valt att vara offentlig med att han är homosexuell.
4 av 4
Här tillsammans med NBA-spelaren Jason Collins som även han har valt att vara offentlig med att han är homosexuell. - Foto: Ap/TT Bild

Så är det att komma ut som gay inom fotbollen

Efter Anton Hysén är det bara den amerikanske fotbollsspelaren Robbie Rogers som på senare år har kommit ut som homosexuell inom fotbollen. Nu berättar han om hur det var innan han kom ut, hur det var när han kom ut och hur det har mottagits i efterhand:– Det visar att det är ett stort problem, säger han till BBC.


Brev till sig själv

Tidigare i år skrev Robbie Rogers ett uppmärksammat brev till sitt 14-åriga jag:

"När killar säger saker i omklädningsrummen, påminn dig själv om att de flesta av dem faktiskt inte känner så här. De är egentligen inte homofobiska. De här människorna försöker att tillfredsställa andra, eller tänker att det är meningen att de ska säga det. Alla har sina problem som de måste hantera, vare sig de är homo- eller heterosexuella. Du ska inte behöva känna dig ensam."

Läs mer här

I början av året valde den amerikanske landslagsmannen Robbie Rogers att berätta att han är homosexuell. Då spelade han i Leeds och valde att sluta med fotbollen. Efter några månader tog 26-åringen beslutet att fortsätta med sin fotbollssatsning. 

Nu spelar han för LA Galaxy i USA och trivs med sitt liv. I en teveintervju under onsdagen med BBC berättade Rogers om varför det dröjde så länge innan han vågade ta steget och prata om sin sexuella läggning offentligt.

– Hur kan man ens vara homosexuell? Hur kan man förälska sig i en man, berättar han att många i den hårda omklädningsrumsstämningen sa under hans uppväxt.

"Jag mådde jättedåligt"

– Jag mådde jättedåligt, så klart. Jag försökte hålla mig undan från de diskussionerna och försökte gå in i mig själv i stället. Det kom till den punkten, när jag var 24 eller 25 år gammal, att jag grät och kom fram till att jag inte kan leva så här.

Först berättade Rogers för sin familj att han var homosexuell men sedan valde han att även bli offentlig med sin läggning för resten av världen.

– Jag vet och förstår att jag är den enda som gör det här. Efter månader av eftertanke och ha fått brev från människor förstod jag att jag var feg som inte tänkte komma tillbaka till fotbollen. Jag saknade det och det är något som jag har gjort i hela mitt liv så jag kände ansvar.

"Ingen fotbollsspelare har hört av sig"

Han berättar han har stöttats av både familjen och utomstående – men ingen fotbollsspelare har tagit kontakt med honom om det.

– Nej, jag har varken fått mejl eller brev från någon som har velat prata om det här. Jag har fått telefonsamtal från både USA och resten av världen där de har stöttat mig men ingen fotbollsspelare har hört av sig till mig, säger han och fortsätter:

– Det påminner mig om den rädslan jag kände. Ibland glömmer man när man är på andra sidan men jag kommer ihåg rädslan och den atmosfären. 

Men det måste finnas många homosexuella fotbollsspelare?

– Ja, jag vet. Men det visar bara att det är ett stort problem. Och vad gör man för att förändra det? Man försöker att få fram en miljö där man kan känna sig bekväm att komma ut men det är väldigt tufft. 


/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!