Extrem strykning – världens märkligaste sport?

Nyheter24 går under en månad igenom världens fyra kanske märkligaste sporter. Först ut: Extreme ironing.


Genomgång

Du har fått nackspärr av att se idrottare som snubblar ner i puckelpistbackar och har skrattat åt nervösa tjurfäktare – men du har inte sett det värsta. Nyheter24 går varje vecka i en månad genom världens allra märkligaste sporter.

Extreme ironing, eller Extrem strykning som det heter på svenska, uppfans 1997 i Leicester, England. Skaparen, Phil Shaw, skulle ut och klättra i bergen men hade tvätt som behövde strykas – och en smart lösning senare var en ny sport uppfunnen. 

Sedan dess har mycket hänt. 

Blir allt större

Flera hårda matcher har spelats, galna världsrekord har slagits, världsmästerskap har anordnats och flera stora klubbar har startat. Människor har strukit kläder under vatten, på biltak och i höga bergskedjor. Andra har strukit under militärtjänstgöring, fallskärmshopp och i mörka grottor. 

För varje dag som går blir sporten större och allt flera galna strykningar görs på allt farligare platser. Tyskland, Australien och Japan har flest utövare. 

Kombinerar spänning och tillfredsställelse 

Extrem strykning-byrån, som är det inofficiella förbundet, beskriver sporten enligt följande. 

– Extrem strykning är den senaste farliga sporten som kombinerar spänningen i en extrem utomhusaktivitet med tillfredsställelsen av en välstruken skjorta. 

Nedan finns ett par smakprov på hur det kan se ut.    


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!