IFK Göteborg är en vinnare igen på hemmaplan.
IFK Göteborg är en vinnare igen på hemmaplan. - Foto: Adam Ihse/TT

Göteborg bröt trist svit – vann äntligen hemma

Det var på väg mot åttonde raka allsvenska matchen utan seger på hemmaplan. Då använde Gustaf Norlin huvudet. Och IFK Göteborg klättrade över nedflyttningsstrecket.


Om det finns några så kallade typiska 0–0-matcher lutade det mesta åt just en sådan på Gamla Ullevi.

Där hade IFK Göteborg och Mjällby stångats mot varandra i 89 minuter.

Kolbeinn Thordarson lyfte in bollen, ett väl avvägt inlägg mot bortre stolpen. Där dök Norlin upp och prickade in 1–0 och segermålet med pannan – och bröt samtidigt en lång, trist svit utan vinster på hemmaplan.

"Magiskt"

— Det är magiskt. Det är många känslor som kommer upp på en och samma gång. Det var mycket frustration som kom upp. Det var en typisk 0–0-match. Det brukar se ut så här när vi möter Mjällby, säger Gustaf Norlin till Max.

Senast IFK Göteborg vann hemma var i september förra året. Vinsten fick omedelbar effekt. Vips tog sig Göteborg förbi Kalmar FF, IFK Norrköping och Värnamo, en resa från tabellens 15:e till tolfte pass.

Det var kamp, dueller, chansbollar, tekniska misstag. Kort och gott en match med långt underhållningsvärde.

Händelsen som stack ut innan Norlin slog till:

När Mjällbys Silas Nwankwo satte dobbarna i Gustav Svensson men kom undan med ett gult kort. Mest troligt måste domaren Glenn Nyberg ha övervägt att plocka fram ett rött.

Nwankwo, lite väl het i närkamperna, fick inte komma ut till andra halvlek.

Talangen spanades in

Scouter från Manchester United, Bayern München och Bologna uppges ha varit på plats på Gamla Ullevi för att studera IFK Göteborgs 18-årige stortalang Malick Yalcouyé.

Yalcouyé, från Mali, har gjort ett starkt avtryck i ett Göteborg som på nytt inlett allsvenskan knackigt.

Om han säljs under sommarens transferfönster återstår att se, men IFK Göteborg behöver pengar för att både spetsa och bredda truppen för att lämna bottenskiktet bakom sig.

Den begåvade mittfältaren har bara tillhört IFK Göteborg i ett halvår. I slutet av november skrev han på ett flerårskontrakt.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!