Erik Karlsson (65) trivdes när Tre Kronor inför onsdagens träning skulle avbildas på den traditionella lagbilden.
Erik Karlsson (65) trivdes när Tre Kronor inför onsdagens träning skulle avbildas på den traditionella lagbilden. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Stjärnbacken: "Synd att vi tappade åtta år"

VM-spel nu, ett mini-World Cup nästa år och OS 2026. Backstjärnan Erik Karlsson, 33, njuter av sin landslagscomeback och att vara en del av Tre Kronor igen. Det är så här det ska vara. Synd bara att vi tappade åtta år, säger han.


I sin första landslagsturnering sedan 2016 har världens bästa Karlsson visat upp sina kvaliteter och en påtaglig spelglädje.

Den har stuckit ut hos många i Tre Kronors VM-lag så här långt under de tre inledande segrarna.

Pittsburghbacken är inför torsdagens match mot Kazakstan bäste svenske målskytt med tre fullträffar och leder interna poängligan med fem poäng.

Men han ser förbättringspotential.

— Vi har spelat bra så det har hjälpt givetvis. Det är bara att hoppas att vi kan bygga vidare, men bättre kan det allt bli, säger Tre Kronors lagkapten om sitt eget spel.

"Lite fram och tillbaka"

Vad kan bli bättre?

— Att känna sig lite mer bekväm där ute, ju fler matcher vi får här så blir det mer per automatik och man behöver inte tänka så mycket. Det har varit lite fram och tillbaka under matcherna. Det har inte varit någon match man har kunnat hålla i alla 60 minuter ännu, tycker han.

När NHL i februari offentliggjorde att ligan åter skulle involvera sig internationellt, vara med i kommande OS och arrangera en fyrnationsturnering, ett slags mini-World Cup, var det många inom hockeyn som jublade.

Just Karlssons senaste landslagsturneringen, World Cup 2016, är den senaste "NHL-turneringen" på landslagsnivå. Både OS 2018 och 2022 spelades utan NHL-spelare.

— Oavsett vilken nation du kommer från så är det här det roligaste man kan vara med om, säger han.

Bara Hedman kvar

Mycket har hänt under de år som Karlsson varit borta från landslaget.

Backpartnern och gode vännen Victor Hedman är de enda två som återstår från World Cup-laget 2016. På ledarsidan är alla nya.

Så inte konstigt om det tar några matcher för Tre Kronor att spela ihop sig.

— Det är givetvis en av anledningarna att det är mycket nytt. Ledarstaben och allt runt om har ändrats, så det är skönt att få vara här och se hur alla tänker och känner och att man lär känna lite folk personligen igen, säger Karlsson och fortsätter:

— De som var innan hade man varit runt en herrans massa år. Då var det rätt enkelt.

Han uppskattar att få prata svenska i omklädningsrummet igen.

— Det har man saknat. Det är sånt man inte får så mycket av längre, inte hemma heller, frugan är ju från Kanada, säger han.

Tre Kronor var tillbaka på is på onsdagen efter en helledig dag på tisdagen.

Den spenderades på golfbanan.

Gick det bra?

— Ja, efter förutsättningarna. Jag spelar inte så mycket som jag vill. Senaste åren har varit rätt trögt när kidsen är så små, säger tvåbarnspappan.

TT
/
nhl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!