Roberto Rosetti i hetluften som domare. Den här typen av scener vill han, numera Uefas domarbas, inte se i sommarens EM-slutspel. Arkivbild.
Roberto Rosetti i hetluften som domare. Den här typen av scener vill han, numera Uefas domarbas, inte se i sommarens EM-slutspel. Arkivbild. - Foto: Ricardo Mazalan/AP/TT

Under EM: Snacket sköts av domare och lagkapten

Den här synen blir vanlig under EM-fotbollen i sommar: Domare och lagkaptener som pratar med varandra om kontroversiella domslut. Uefas domarbas Roberto Rosetti vill att domarna mer i detalj delar information – men bara med en spelare.


"Vi vill att de ska vara mer öppna och förklara vad som ledde till vissa beslut. De får mycket information från VAR-domaren och vi är redo att prata och dela mer detaljer med spelarna och tränarna för att hjälpa dem att förstå hur ett beslut togs", skriver Rosetti i ett pressmeddelande.

Uefas fristående organ Football Board – där förre svenske landslagsstjärnan Henrik Larsson är medlem – slog nyligen ned på det allt sämre klimatet på planen. Kontroverser kring domslut, i synnerhet tagna i VAR-rummet, har ökat i omfattning. Football Board menar att alla inblandade har ett ansvar: spelare, ledare, matchfunktionärer.

Öka förståelsen

Ett steg framåt är att öka förståelsen för de beslut domarna tar. En väg, som Rosetti pekar ut, är att helt enkelt prata direkt om saken.

Han presenterade Uefas idé vid en workshop nyligen med de EM-deltagande nationernas förbundskaptener.

Responsen var positiv, men som Rosetti påpekar:

"Att förklara ett beslut med upp till 22 spelare som ifrågasätter dig är omöjligt för en domare. Det kan leda till ett sammanbrott i kommunikationen, där det vackra spelet blir väldigt fult väldigt snabbt, vilket alla är överens om är dåligt för fotballens image."

Därför är tanken att domaren och lagkaptenen ges tid att prata med varandra, lugnt och respektfullt.

Men bara de två.

Risk för varning

"Vi ber alla lag att se till att deras kapten är den enda spelaren som talar med domaren. Vi ber kaptenerna att se till att deras lagkamrater inte omringar domaren", skriver Rosetti.

Italienaren slår fast att de spelare som inte lämnar domaren och lagkaptenen i fred kommer att få gula kort.

Om lagkaptenen är målvakt får laget utse en utespelare som talesperson för laget.

EM-slutspelet avgörs 14 juni–14 juli. Öppningsmatchen spelas mellan Tyskland och Skottland i München.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!