Rosengårdsjubel efter Caroline Segers 2–0-mål hemma mot Djurgården.
Rosengårdsjubel efter Caroline Segers 2–0-mål hemma mot Djurgården. - Foto: Johan Nilsson/TT

Japansk succé i Rosengård – toppar skytteligan

Serieledaren Rosengårds lån av Momoko Tanikawa kan bli guld värt. Japanskan toppar damallsvenskans skytteliga på sex mål efter att ha visat vägen i 3–0-segern hemma mot Djurgården.

Förra säsongen var ett fiasko för det regerande mästarlaget Rosengård. Sjundeplatsen var ett lågvattenmärke historiskt sett för klubben från Malmö.

Årets säsongsinledning är en annan historia. Hemma mot mittenlaget Djurgården tog Rosengård sin femte seger av fem möjliga och laget toppar därmed damallsvenskan tack vare bättre målskillnad (20–2) än det regerande mästarlaget Hammarby, som också har tagit full pott.

Japanskan Momoko Tanikawa lånades in från tyska Bayern München inför säsongen och 19-åringen har visat hög klass. Mot Djurgården satte hon ledningsmålet i den 25:e minuten. Det var Tanikawas sjätte mål för säsongen och därmed är hon i ensam ledning av skytteligan.

— Helt fantastisk. Hon bidrar jättemycket i både försvar- och anfallsspelet, säger Rosengårds Sofie Bredgaard till Viaplay.

I den 42:e minuten kunde den 20 år äldre lagkaptenen Caroline Seger utöka till 2–0 och sju minuter in på andra halvlek fastställde danskan Olivia Holdt segern till 3–0.

Inför matchen rapporterade TV4:s Fotbollskanalen att Rosengård har gjort en polisanmälan efter att en spelare i laget ska ha blivit hotad.

Rättat: I en tidigare version angavs fel ålder för Momoko Tanikawa och fel åldersskillnad gentemot Caroline Seger.