Henrik von Eckermann på hästen King Edward vann världscupfinalen i hoppning i Riyad. Arkivbild.
Henrik von Eckermann på hästen King Edward vann världscupfinalen i hoppning i Riyad. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/TT

von Eckermann kvar på kungatronen: "Helt tom nu"

Ingen kunde peta den svenske världsettan Henrik von Eckermann från tronen. För andra året i rad vann han och stjärnhästen King Edward världscupfinalen. Man känner sig helt tom, säger 42-åringen efter segern i Riyad.


Fakta: Senaste världscupvinnarna

2024: Henrik von Eckermann, Sverige (Riyad).

2023: Henrik von Eckermann (Omaha)

2022: Martin Fuchs, Schweiz (Leipzig)

2021 och 2020: Inga tävlingar på grund av pandemin

2019: Steve Guerdat, Schweiz (Göteborg)

2018: Elizabeth Madden, USA (Paris)

2017: McLain Ward, USA (Omaha)

2016: Steve Guerdat (Göteborg)

2015: Steve Guerdat (Las Vegas)

Henrik von Eckermann och King Edward har dominerat hoppsporten de senaste åren. Den regerande världsmästaren von Eckermann har varit världsetta sedan augusti 2022 och har vunnit OS-guld i lag samt VM individuellt och i lag på King Edward.

I fjol – i amerikanska Omaha – blev 42-åringen förste svensk att vinna världscupfinalen. På lördagskvällen upprepade ekipaget den bedriften – utan att riva ett enda hinder på fyra hoppningar i Riyad.

— Man skulle vilja glädjas mer. Det är inte så att jag inte känner glädje, men man känner sig helt tom. Däremot i morgon kommer glädjen mer, säger von Eckermann till SVT.

"Riktig thriller"

Fransmannen Julien Epaillard på Dubai du Cedre satte press inför den sista finalhoppningen. Å andra sidan har världsettan tidigare varit i situationen att vara sist ut i en avgörande hoppning.

— Det är bara förberedelser och rutiner som gäller. Jag måste hålla mig till mina rutiner och förberedelser till 120 procent. Känner jag att jag har gjort det jag kan och har allt jag kan påverka under kontroll, så fokuserar jag bara på min ridning. Utan att tänka på resultatet, säger von Eckermann.

Resultatet blev dock bästa tänkbara – han lotsade King Edward genom en ny felfri runda.

— Det var en riktig thriller i dag. Jag är glad att det är över. Jag är helt tom. Fantastiskt, säger svensken.

Men det var dramatiskt. På uppvärmningen ramlade von Eckermann av King Edward – precis som i Göteborg i februari.

— Det hjälpte inte att jag föll av på uppvärmningen, säger han och tänker på den mentala urladdningen.

Peder Fredricson och Catch Me Not låg tvåa efter landsmannen inför avgörandet på lördagen. Efter att en rivning i dagens första hoppning föll dock ekipaget tillbaka till en delad tredjeplats.

Fredricson: "Superglad"

I den andra hoppningen stannade alla bommar kvar, men kort efteråt passerades Fredricson av Epaillard. Fransmannen slutade tvåa.

— Jag är superglad för den här pallplatsen, säger Fredricson om sin tredjeplats till SVT.

Det ser allt mer ut som att Fredricson i 18-årige Catch Me Not har hittat en häst för att kunna konkurrera om en plats i det svenska hopplandslaget till OS i Paris i sommar efter att stjärnhästen All In pensionerats.

Dubbelt svenskt på pallen i världscupfinalen i Riyad visar på att Sverige fortsatt är en världsnation.

— Vi drar varandra. Vi tävlar tillsammans, men också mot varandra. Det är en väldigt hälsosam konkurrens. Vi sporrar varandra, säger Fredricson.

Tävlingarna i Saudiarabien blev på det stora hela en blågul succé. Patrik Kittel och hästen Touchdown vann på fredagen världscupfinalen i dressyr.

TT
/
SVT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!