Blågul duell. Barcelonas Fridolina Rolfö försöker komma till skott hårt uppvaktad av Chelseas Johanna Rytting Kaneryd i den första Champions League-semifinalen. - Foto: Jose Breton/AP/TT

Fördel Chelsea – vann svenskmötet i Barcelona

Det är fördel Chelsea i Champions League-semifinalen mot Barcelona. Johanna Rytting Kaneryds lag vann överraskande på bortaplan över Fridolina Rolfös klubb i den första matchen med 1–0. I Lyon vände hemmalaget ett 0–2-underläge till 3–2-seger mot Paris Saint-Germain.

Drygt 36 000 åskådare på Olympiastadion i Barcelona fick se Erin Cuthbert bli matchens enda målskytt.

Chelseatränaren Emma Hayes valde att placera Zecira Musovic på bänken och satsa på Hannah Hampton i målet.

Därmed blev det två svenska landslagsstjärnor på plan.

Fick drömträff

Fridolina Rolfö, anfallsstjärnan som sköt CL-titeln till Barcelona i fjol, fick som så ofta agera från en vänsterbacksplats.

Barcelona förde spelet och pressade Chelsea som dock försvarade sig bra och satsade på kontringar.

Erin Cuthbert fick drömträff i straffområdet och gav Chelsea ledningen i 40:e minuten.

Hemmalaget tilldömdes straff i början av andra halvlek efter en hands, men Chelsea räddades av en VAR-granskning som visade på en knapp offside.

Barcelona har varit en mardröm för Chelsea. I CL-finalen på Gamla Ullevi 2021 storvann "Barca" med 4–0 och i fjolårets semifinal vann den katalanska storklubben dubbelmötet med 2–1.

Returen på Stamford Bridge i London spelas nästa lördag.

Dramatiskt i Lyon

Den andra och helfranska semifinalen mellan Lyon och Paris Saint-Germain blev högdramatisk. Bortalaget PSG såg ut att ha kopplat ett fast grepp om en finalbiljett. Stjärnan Marie-Antoinette Katoto skickade in ledningsmålet precis innan pausvilan och tre minuter in på den andra akten utökade 25-åringen till 2–0.

Lyon skulle dock både hämta ikapp och ta ledningen – inom loppet av sex minuter. I den 80:e minuten satte Kadidiatou Diani reduceringen och fem minuter senare dundrade 20-åriga Melchie Dumornay in kvitteringen.

Blott en minut senare var vändningen fullbordad. Då placerade Amel Majri in 3–2 och Lyon är i förarsätet inför returen i Paris nästa söndag.

Champions League-finalen spelas i spanska Bilbao den 25 maj.