Idrottande mellan sju och 25 år är nu tillbaka på en högre nivå än innan pandemin. Arkivbild.
Idrottande mellan sju och 25 år är nu tillbaka på en högre nivå än innan pandemin. Arkivbild. - Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT

Glädjebeskedet: Fler idrottar än innan pandemin

Statistik visar att deltagandet i den svenska idrottsrörelsen nu är större än innan pandemin. Ett glädjebesked för Riksidrottsförbundet, som såg risker under 2020 och 2021. Vi var oroliga över om man skulle välja att engagera sig igen, säger ordföranden Anna Iwarsson.


Antalet deltagartillfällen sammanställs av så kallad LOK-statistik, statistik över deltagare i idrottslig föreningsverksamhet för barn och unga mellan sju och 25 år.

För första gången sedan pandemin är antalet deltagartillfällen nu tillbaka på den nivå Sverige hade innan pandemin. Året 2023 var till och med bättre än 2019.

— Det är helt magiskt. Det är helt fantastiskt att vi nu har återhämtat oss så här otroligt fint, med tanke på utmaningarna som var under pandemin, säger Anna Iwarsson.

Hon minns tillbaka på en dystrare tid:

— Vi hade många utmaningar. Vi såg att barn och unga kanske valde att lämna sin förening, och att ganska många ledare och domare lämnade sina uppdrag. Vi var oroliga över om man skulle välja att engagera sig igen.

Det har idrotts-Sverige visat sig göra. Däremot är det främst i lagsporter som antalet deltagartillfällen är tillbaka på en normal eller ökad nivå. Kampsportsidrott och para-idrott har det fortfarande svårt, enligt Riksidrottsförbundet.

— Vi måste hantera svansen som blir av pandemin, så att de idrotter som drabbats mest får ett större stöd, säger Iwarsson.

Anna Iwarsson är ordförande för Riksidrottsförbundet. Arkivbild.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!