Mona Brorsson berättar att hon slutar med skidskytte efter säsongen.
Mona Brorsson berättar att hon slutar med skidskytte efter säsongen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brorssons besked: Avslutar karriären efter säsongen

Masstarten i VM blev Mona Brorssons sista mästerskapslopp i karriären. Efter 21:a-platsen meddelade den 33-åriga svenska skidskytten att hon snart lägger av. Jag känner att det var dags, säger hon.


Fakta: Mona Brorsson

Född: 28 mars 1990 (33 år)

Bor: Östersund.

Klubb: Finnskoga IF.

Meriter: OS: guld i stafett 2022, silver i stafett 2018. VM: silver i stafett 2019. Världscupen: tvåa i sprint i Ruhpolding 2024, tredjeplats i distans i Antholz 2022.

Tankarna på att avsluta karriären kom redan i fjol, men hon ville försöka göra en bättre avslutande säsong. Och så blev det. Karriärens bästa världscuplopp kom i sprinten i Ruhpolding där Mona Brorsson kom tvåa.

— Det är verkligen det bästa jag presterat, hittills. Men jag är också stolt över OS-stafetten i Pyeongchang, det är en highlight, säger hon om det svenska silvret 2018.

Det var då laget slog igenom på allvar. Fyra år senare blev det guld i stafetten i OS i Peking.

— Men resultaten känns inte som det viktigaste, det är det andra som skidskyttet gett mig. En extrafamilj, mina bästa vänner, mitt livs kärlek (sambon Gustav). Jag ångrar inte en sekund av resan.

"Lagets morsa"

Landslagskompisarna säger att det var känslosamt när Brorsson släppte bomben på middagen efter stafetternas guld och silver.

— Det var ingen jätteöverraskning, men ingen väntade sig att det skulle komma i går. Mona har varit en en viktig person för att vi ska komma dit vi är i dag. Sammanhållningen och stämningen som vi har i gruppen är hon en enorm del av, säger Elvira Öberg.

— Vi säger att hon är lagets morsa, hon är först fram och grattar och först fram och tröstar om det gått dåligt.

Började som tioåring

Brorsson startade med skidskytte som tioåring och körde världscup redan säsongen 2013-14. I Nove Mesto gjorde hon sitt åttonde VM där en nionde plats i distansloppet blev det bästa resultatet. Hon ställdes över i stafetten.

— Det kommer att bli tomt utan Mona, det känns som en del i familjen som ska flytta, säger Linn Persson.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!