JO Walder har dragit in miljoner, men också spelat bort stora summor.
JO Walder har dragit in miljoner, men också spelat bort stora summor. - Foto: Tomas Oneborg/Jack Mikrut/TT

JO Waldners förmögenhet: Livstidskontraktet och spelmissbruket som kostat miljoner

Det har gått flera år sedan JO Waldner avslutade sin otroliga bordtenniskarriär, men pengarna rullar fortfarande in. Nyheter24 har tagit en titt på pingisproffsets förmögenhet, lön och hur många miljoner han spelat bort.


Jan Ove Waldner slog igenom i Sverige-eliten redan som tolvåring och har en minst sagt imponerande lång och framgångsrik karriär bakom sig. Eller vad sägs om 37 mästerkapsmedaljer med ett OS-guld, fyra guld i lag-VM och två individuella VM-guld? 

Om JO Waldner är stor i Sverige, så är det ingenting mot vad han är i Kina, där bordtennis i det närmaste är religion. Där kallas han Lǎo Wǎ, eller Chang Qing Shu, som betyder ”det evigt gröna trädet”.

Här kan du läsa om Ingmar Stenmarks förmögenhet: Miljonerna, bilarna och blygsamma lönen.

JO Waldner efter OS-guldet 1992. Foto: Ingvar Svensson/TT

Spelade bort 20 miljoner 

Under karriären har JO dragit in pengar genom sponsorer, spelarlöner och inkomst från olika uppdrag i Kina – där han bland annat haft en restaurang i sitt namn och en juicefabrik. 

Men på grund av ett tungt spelmissbruk har pengarna också försvunnit i snabb takt. I en intervju med Sportbladet har pingisproffset berättat att han spelat bort omkring sju till åtta miljoner kronor. 

– Men du ska tänka på att det var skattade pengar. För att kunna nettospela för 7–8 miljoner kronor behöver du dra in 20 miljoner kronor, sa han då.

JO Waldner och Jörgen Persson under EM 2000 i Bremen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

JO Waldners lön

Så hur ser det ut med finanserna i dag? 

Enligt siffror från Skatteverket som Nyheter24 har tagit del av hade JO Waldner en taxerad inkomst på 832 000 kronor år 2020, vilket är de senaste uppgifterna som går att tillgå. 

Han har även tre bolag, som han är aktiv i. 2021 omsatte JO Waldner Aktiebolag 648 000 kronor enligt allabolag.se, Lao Wa in Sweden AB 771 000 kronor och Frisk Sundström Invest AB som inte drog in några pengar förra året.

Runar Sögaard, Dr Alban och JO Waldner i öltältet under tennisveckan i Båstad 2005. Foto: Johan Nilsson/TT

Lukrativa livstidskontraktet 

Trots att JO Waldner spelade sin sista match 2016, då han vann en elitseriematch med moderklubben Spårvägen, tuffar kontraktet med företaget Donic på – för all framtid.  

– Jag har ett livstidskontrakt med det tyska bordtennismärket Donic. Jag är kompis med ägaren Frank Schreiner, hans pappa grundade företaget i slutet av 1970-talet, säger han till Expressen och fortsätter: 

– Jag har nästan samma ersättning i dag som jag hade när jag var världsetta, det är jag tacksam över.

JO Waldners bostadsrätt

Den förre pingisstjärnan bor i en trea om 71 kvadratmeter i Johanneshov i södra Stockholm, som uppskattas vara värd ungefär 3,9 miljoner eller 54 929 kr/m², enligt Booli.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!