Roman Abramovitj
Roman Abramovitj får sina tillgångar frysta i Storbritannien, och stoppas därmed från att sälja Premier League-klubben Chelsea. - Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone/AP/TT och Martin Meissner/TT

Sanktioner mot ryske Roman Abramovitj – kan inte sälja Chelsea

Roman Abramovitj får sina tillgångar frysta i Storbritannien, och stoppas därmed från att sälja Premier League-klubben Chelsea. Ett antal "fotbollsrelaterade aktiviteter" i Chelsea kan dock fortsätta, uppger den brittiska regeringen.


Försäljningen av Chelsea, som Roman Abramovitj ägt sedan 2003, sätts på paus, enligt flera brittiska medier.

Anledningen är att 55-åringen är en av sju personer som finns med på Storbritanniens senaste sanktionslista riktad mot ryska oligarker med koppling till Rysslands president Vladimir Putin, med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Roman Abramovitj får sina tillgångar frysta – kan inte sälja Chelsea

Beslutet innebär att Abramovitjs tillgångar fryses och han kan inte längre utföra några transaktioner som involverar brittiska individer och företag.

"Det ska inte finnas några fristäder för dem som har stöttat (Vladimir) Putins ondskefulla angrepp på Ukraina", säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett uttalande.

Foto: Anthony Anex/AP/TT

"Vi kommer inte att visa någon barmhärtighet mot dem som möjliggör att civila dödas, att sjukhus förstörs och att självständiga allierade ockuperas på ett olagligt sätt."

Sportsligt verkar beslutet inte ge några större omedelbara konsekvenser. Den brittiska regeringen ger Chelsea dispens att fortsätta med "ett antal fotbollsrelaterade aktiviteter", vilket innebär att klubbens lag kan fortsätta spela matcher i både herrarnas Premier League och damernas Super League.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!