För första gången har en Mars-expedition genomförts. Fast på jorden då såklart.
1 av 2
För första gången har en Mars-expedition genomförts. Fast på jorden då såklart. - Foto: TT/ Montage
Det här fungerar som ett test, för att se om människor klarar av att leva så tätt och avskilt som en resa till en annan planet skulle innebära.
2 av 2
Det här fungerar som ett test, för att se om människor klarar av att leva så tätt och avskilt som en resa till en annan planet skulle innebära. - Foto: Chinese State Administration of Science, Technology and Industry for National Defense via Xinhua / Ap

Första Marsexpeditionen just avslutad – alla överlevde

Det kanske inte var PÅ Mars, men det gör det inte mindre häftigt. Eller åtminstone inte så mycket...


När man tänker på rymdresor tänker man först på olika tekniska svårigheter som måste lösas, men det är minst lika många mellanmänskliga problem som kan stjälpa en expedition. Nu har man dock just avslutat den hittills absolut största undersökningen av just detta. Och, enligt IFLScience, var det något av en succé.

I ett år har ett forskarteam varit instängda i ett tält på ett berg på Hawaii. De har tagit på sig en rymddräkt varje gång de har lämnat tältet, som bara är sex gånger elva meter stort. De har helt enkelt levt så extremt nära varandra för att kolla hur det egentligen funkar när människor gör detta.

Man ville kolla hur gruppdynamik förändras under extrema förhållanden, vilket kan påverka hur man väljer vilka som ska få åka på rymdresor i framtiden.

Den här gruppen bestod av en fransk astrobiolog, en tysk fysiker och en pilot, en arkitekt, en jordexpert och en läkare som alla var amerikaner. De har levt helt på pulvermat och haft extremt liten yta att röra sig på. De har dock kunnat kommunicera med sina familjer, men endast med tjugo minuters fördröjning för att likna hur det skulle vara på ett rymdskepp.

Teamet är dock positiva till att att Marsresor skulle kunna vara möjliga, åtminstone ur ett mellanmänskligt perspektiv. Det verkar som att grupper kan klara av den otroliga stressen, men det är ändå en viss skillnad om man gör det på jorden där experimentet när som helst kan avbrytas.

Om det här positiviteten kom före eller efter de fått möjlighet att äta sin första pizza på över ett år är dock inte helt klarlagt.

Kanske kommer det här inte ens behövas, eftersom man eventuellt kan dra till Mars på bara några dagar med ett nytt supertåg. Och rymden kommer nära, när du tänker på att en del av din bränna kommer från yttre rymden.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du göra det här?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.