Experten: Populära proteinbaren är inte så nyttig som du tror att den är

Det finns en djungel av olika proteinbars ute i butikerna och många gånger kan man greppa en när man vill ha något gott men som ändå har lite protein i sig? Men hur nyttiga är de – egentligen?


Ett vanligt förekommande fenomen hos många svenskar är viljan att ändra sina livsvanor, börja träna och skaffa sig "ett nytt liv". Dessvärre är det många som hamnar i fällan där de börjar med någon trist diet som de snabbt ledsnar på för att sedan falla tillbaka i sitt gamla mönster. 

Men hur ska man då tänka om man vill att det nya livet för första gången ska bli långsiktigt. 

David Haroun är personlig tränare, kostrådgivare och författare. Hundratusentals personer följer dagligen hans hälso- och träningsråd på sociala medier och dagligen så slår han hål på myter kring dieter, kost och träning. För Nyheter24 berättar han mer om myten kring att "bränna" fett samt varför folk ofta väljer att sluta med kolhydrater, går ned några kilon, för att sedan gå upp allt igen. 

En liten joggingtur. Bildkälla: Isabell Höjman/TT

– Det här är lite olika diskussioner. Om vi börjar med det här "att bränna fett". Att bränna fett är nog det mest missvisande ord som hälsobranschen har. För att bränna fett betyder inte att du blir av med fett. Det mer korrekta ordet är att du oxiderar fett då det är en energikälla. Ganska exakt som en bil, inleder David. 

– Vi människor är som en hybridbil. Vi kan gå på fett, vi kan gå på kolhydrater vi kan gå på lite olika energikällor. Så bara för att du bränner fett som energikälla betyder det inte nödvändigtvis att du blir av med fettet. Det är ganska exakt som med bilen. Du bränner bensin men du tankar/äter ju också.? Det vi är intresserade av är ju att bli av med fettet och ska du göra det måste du ligga på ett kaloriunderskott och därmed göra av med mer energi än du lagrar, berättar han. 

Mer om myten kring att bränna fett kan du läsa här.

Så nyttig är din proteinbar

En annan fråga David fick var det här med proteinpulver och proteinbars. Vilken butik du än går in i har ett brett sortiment av proteinbars som är rika på protein men samtidigt inte fullt lika mycket kalorier som vanlig choklad. De innehåller också en hel del tillsatser och sötningsmedel. 

Protein- och energiebarerna är fullproppade med sötningsmedel och tillsatsämnen. Bildkälla: Jessica Gow

Men hur nyttiga är egentligen dessa bars? 

– Företag där ute fuskar väldigt mycket med sina proteinpulver. Det många gör är amino spiking, vilket är att man spär ut proteinet med mindre kvalitativt protein. Vi säger som med kalkon man har på mackan. Hur mycket kalkon är det? 100 gram eller 70. Samma gäller proteinbars och proteinpulver, berättar David och fortsätter: 

– Det står kanske på en bar "20 gram protein per servering". Men det är i majoriteten bars inte 20 gram högkvalitativt protein utan de har petat i 10 gram värdelöst kollagenprotein. Tänk dig en drink på Rhodos, det är en full drink men det är mycket saft och lite alkohol. Detta är protein men det är lite fulprotein, säger David. 

– En billig aminosyra är ju fortfarande protein men det används för att späda ut. 

Så det är med andra ord, proteinkvalitetsmässigt, bättre att käka två ägg än en bar med glansigt papper och chokladbollssmak?

– Hundra procent ja. Eller proteinpulver utan fusk som skickas till labb och testas. Som mitt egna. Obs smygreklam men så är det, avslutar David. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!