På ismånen Enceladus tror forskare att man kan hitta liv
1 av 2
På ismånen Enceladus tror forskare att man kan hitta liv - Foto: Wikimedia Commons/Montage
Bilderna är tagna av rymdsonden Cassini
2 av 2
Bilderna är tagna av rymdsonden Cassini - Foto: Wikimedia Commons

Här är chansen störst att hitta aliens – och det är närmare än du tror

Ett jättearbete ska startas för att finna liv, och man ska hitta det i vårt eget solsystem


Även om det troligtvis kommer att dröja ett tag tills vi hittar intelligent liv i universum, så är kanske upptäckten av enklare liv mycket närmare. Och det är ju klart lättare om vi kan hitta det i närheten.

Det är i Scientific American som Carolyn Porco berättar att hon dragit ihop ett gäng forskare som på allvar ska ta tag i frågan om liv i vårt solsystem. Och var ska de hitta det? Jo, på saturnusmånen Enceladus.

Enceladus är en liten ismåne, och är alltså täckt av is. Istäcket riktigt tjockt och att ta sig ner i havet är, enligt Porco, "svinsvårt att lösa".

Men under ytans istäcke finns stora oceaner, och det är i dessa som forskarna hoppas kunna hitta liv. Dessutom finns det organiska ämnen och en energikälla, vilket båda krävs för att skapa liv. Vad som däremot inte finns är land, och det kan vara så att skapande av liv kräver att det finns fast mark.

Om forskarna verkligen hittar liv så betyder det antingen att liv uppstått på två platser, vilket skulle betyda att universum säkert är fullt av liv. Eller så kommer livet både på jorden och Enceladus från samma källa, och då kanske det finns en ursprungsplanet någon annanstans. Oavsett vilket så är det ju sjukt spännande.

Fler goda nyheter: Ozonhålet har börjat läka och växter har ett medvetande!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!