Med Kilopower så ska människan kunna stanna i rymden en längre tid
Kilopower är en ny uppfinning från NASA - Foto: TT/NASA/Patrick Semansky/montage

Nytt portabelt kärnkraftverk ska ta människan till Mars

För att kunna kunna leva och transportera sig långt ut i rymden krävs det stora mängder energi. Nu kan Nasa ha kommit på en lösning som kan producera så mycket energi att människan ska kunna ta sig till Mars och sen stanna där.


Det finns en längtan hos människan att ta sig längre och längre ut i rymden för att utforska och studera våra grannplaneter och månar. Men för att kunna vistas en längre tid i rymden krävs det inte bara mat utan även stora mängder energi.

Och nu kan Nasa ha löst det problemet. De har kommit på en ny typ av kärnreaktor som kan producera tio kilowatt-energi under tio års tid, skriver Nasa i ett pressmeddelande från den andre maj. Reaktorn som kallas för Kilopower kan alltså producerar tillräckligt med energi för att etablera en utpost på exempelvis Mars. Detta eftersom det enligt Nasa enbart krävs fyra kilowatt för att upprätthålla en sådan. 

I pressmeddelandet berättar Jim Reuter från Nasa om fördelarna med den nya kärnreaktorn.

– Säker, effektiv och riklig energi kommer vara nyckeln till framtida uppdrag för både människor och robotar. Jag förväntar mig att Kilopower-projektet kommer vara en väsentlig del för framtida energikällor som kan användas på månen och Mars.  

Men självklart kan det kännas osäkert att skicka upp en kärnreaktor ut i rymden, men enligt Nasa:s chefsdesigner David Poston så är Kilopower även extremt hållbar.

– De senaste experimenten i Nevada, USA, gjordes i syfte för att testa två saker. För det första för att visa att systemet kan producera elektricitet med klyvkraft men även för att visa att det är stabilt och säkert oavsett vilken typ av miljö som den kommer att färdas i. Vi kastade verkligen allt vi kunde mot den här reaktorn och den klarade det, berättade David Poston i pressmeddelandet. 

Nasa vill åter igen ta sig till månen. Bildkälla: Richard Brian/TT

Oavsett om Kilopower kommer användas under framtida rymdfärder eller inte så är det åtminstone ett steg i rätt riktning för att nå Mars.

Är du intresserad av rymden? Då kanske du även kommer att gilla de här artiklarna:

Ny app låter dig åka till rymden gratis – ingen förkunskap krävs

SpaceX skjuter upp ny uppfinning i rymden – ska städa atmosfären

Elon Musk om Marsraketerna: “Vi skjuter upp de första 2019”

SpaceX och Elon Musks nästa mål – internet från rymden

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du intresserad av rymden?
Tack för din röst!