Tre svenskar med misstänkta IS-kopplingar är fängslade i Syrien
Tre svenskar har fängslats i Rojava i Syrien. De är misstänkta för att ha tillhört terrorgruppen IS. - Foto: TT/Google Maps/Shutterstock

Tre svenskar fängslande i Syrien – misstänks ha tillhört IS

Tre svenskar uppges vara tillfångatagna i Rojava, nordöstra Syrien. Det ska gälla ett gift par med två små barn och ytterligare en man. Personerna misstänks ha kopplingar till IS.


Tre svenska medborgare har fängslats i Rojava i nordöstra Syrien efter att de anklagats för att ha tillhört  terrorgruppen IS, skriver SVT

Personerna i fråga ska vara ett gift par med två småbarn och ytterligare en man. Svenskarna ska ha fängslats tillsammans med flera hundra andra personer som också anklagats för att ha kopplingar till IS. 

Rojava, som ligger beläget i nordöstra är en självutropad, kurddominerad region. Rättsliga processer förbereds och de som döms ska riskera långa straff. 

Ytterligare ett 20-tal personer bland de fängslade har uppgett att de har svenska uppehållstillstånd.

Det är i Rojava som landets egna beväpnade styrkor YPG-YPJ har dominerat i den USA-stödda alliansen SDF. Där har de krigat mot IS sedan 2014.

Enligt Shiyar Ali, Rojavas representant i Sverige, befinner sig många flyktingar i just Rojava. 

– Flyktingströmmen är enorm. Det handlar om en halv miljon människor som sökt sig från IS-områden som Aleppo, Raqqa, Deir Ezzor och Idlib. Sedan alla som flytt från Irak och Mosul, säger Ali till SVT.

Begränsningarna är fortfarande mycket begränsade i Rojava, som ändå försöker hjälpa så många som möjligt. Samtidigt håller de flera hundra utländska IS-anhängare fängslade, som de nu försöker bli av med.

Enligt Ali har bland annat Ryssland, Indonesien och Filippinerna tagit hem medborgare. Men han har ingen kommentar till om Sverige har tagit hem svenska medborgare, skriver SVT

TV: Terrorgruppen IS pekar ut Stockholm i ny propagandafilm

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

MP: Ett ödesval för klimatet och naturen

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Wallenbergsfärens maktbolag Investors justerade substansvärde uppgick till 915 miljarder kronor, en ökning med 12 procent under det första kvartalet. Det motsvarar 299 kronor per aktie.