Protester i Iran
1 av 2
Just nu är det oroligt i Iran. - Foto: TT
Iran
2 av 2
Med många protester. - Foto: TT

Stora protester i Iran – det här har hänt

Just nu är det väldigt oroligt i Iran och stora protester har utbrutit. Men vad är det egentligen som händer och har hänt? Nyheter24 reder ut.


Just nu är det väldigt mycket oroligheter i många städer i Iran. Det är stora protester på flera håll, och av flera olika anledningar. 

Här är allt vi vet om läget i Iran just nu:

När?

Under torsdagen utbröt intensiva protester i staden Mashhad. Under söndag fortsatte protesterna på sin fjärde dag. Protesterna har spridits snabbt och nu till huvudstaden Tehran.

– Det har spridit sig väldigt snabbt, på ett sätt som ingen hade förväntat sig, säger Ali Ansari, professor i iransk historia vid University of St Andrews, till The Guardian.

Varför protester? 

Personer protesterar mot Irans allt sämre ekonomi, regeringen och ökade matpriser. Men samtidigt har manifestationer för att stötta regeringen och presidenten Hassan Rouhani hållits. 

Det är alltså en överväldigande samling av personer som protesterar mot regeringen och en mindre skara personer som protesterar för regeringen. 

Även 2009 var det stora demonstationer, men nu är de av annan sort.

– Då fanns tydliga ledare i alla fall till en början, nu är det mycket mer oorganiserat, vilket har både för- och nackdelar. Då var det mot valfusk, nu började det med en ekonomisk frustration som väldigt snabbt tog en mer politisk inriktning, säger Trita Parsi till TT.

Oroligt?

Bildkälla: TT

Regeringen har redan arresterat 52 regeringskritiska demonstranter i veckan och polisen har använt tårgas för att mota bort demonstranter. 

Vad har Donald Trump med detta att göra?

Donald Trump, USA:s president, har engagerat sig i protesterna och stöttar de som är regeringskritiska, skriver Aftonbladet.

– Hela världen förstår att det goda folket i Iran vill ha förändring, och – förutom USA:s oerhörda militära makt är Irans befolkning vad deras ledare fruktar mest, säger Donald Trump, och fortsätter:

– Förtryckande regimer kan inte vara för evigt, och dagen kommer när det iranska folket ställs inför ett val. Världen tittar på, säger Donald Trump på Twitter.

Se också videon om Matilda som protesterade mot rasister på Pride och blev nerbrottad och utkastad

Läs också om de stora protesterna i USA efter att polis skjutit ihjäl fembarnspappa

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Iran?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.