Forskare som arbetar och DNA
1 av 2
Forskare är nära att kunna återskapa pungvargen - Foto: Pixabay
Två pungvargar på ett zoo
2 av 2
Pungdjuret förklarades utdöd år 1936 men nu kan den göra comeback.En art som har utplånats är utdöd för alltid. Så trodde vi tills helt nyligen. Men tänk om utdöendet inte är för evigt? Snart kommer vi troligen att kunna återuppväcka vissa djur. I så fall, bör vi göra det? ARKIV This undated handout photo received on May 20, 2008 from the University of Melbourne shows two Tasmanian Tigers before their extinction in the 1930s. Scientists said on May 20, 2008 they had "resurrected" a gene from the extinct Tasmanian tiger by implanting it in a mouse, raising the long-term possibility of bringing animals such as dinosaurs back to life. In what they describe as a world first, researchers from Australian and US universities extracted a gene from a preserved specimen of the doglike marsupial -- formally known as a thylacine -- and revived it in a mouse embryo. RESTRICTED TO EDITORIAL USE GETTY OUT AFP PHOTO/UNIVERSITY OF MELBOURNE - Foto: AFP

Forskare vill återuppliva den utdöda pungvargen – med hjälp av DNA

Med hjälp av nya vetenskapliga framsteg, finns det en chans att den tasmanska tigern inom snar framtid, kommer att göra en comeback på världsscenen.


Har du sett Jurassic Park? I så fall kommer du att känna igen dig nu, för vi är inte långt bort ifrån den verkligheten.

Forskare i Australien kommer allt närmre och närmre att återuppliva pungvargen, eller tasmanian tiger som den är med känd som på ön, enligt The Guardian.

Det är forskaren Andrew Pask från the University of Melbourne som tillsammans med sitt team har arbetat med att kartlägga den utdöda rasens DNA. Han ser det som en moralisk plikt att vi människor gör allt för att återuppliva pungvargen.

En animatronisk version av en pungvarg Bild: AP

Han säger till The Guardian:

– Det är vi som är ansvariga att genom jakt ha dödat ut pungdjuret, på så vis är vi nästan skyldiga dom det här. 

Största köttätande pungdjuret

Pungvargen har varit utdöd sedan 1936 och var den största köttätande pungdjuret i familjen. Den mättes till cirka 130 centimeter i längd och väga mellan 15 och 30 kilo. 

Med tanke på storleken är det inte så konstigt att pungdjuret, trots att den varit utdöd sedan 1936, blivit "sedd" av över 4000 personer enligt rapporter.

En etisk debatt 

Levi Ben-Shmuel skriver i The Huffington Post:

– Hur mycket vi än vill tro att vi kan kontrollera naturen eller andra människor så är verkligheten att vi inte vet vad konsekvenserna kommer att vara.

Han fortsätter:

– Eftersom vi inte kan se in i framtiden så är det viktigt att vi använder våra hjärtan, hjärnor och våra själar för att försöka vara så kloka som möjligt innan vi tar ett beslut. 

Kan vara försent

Pungvargen skulle inte vara det första djuret som blir återupplivat. Forskare i Sydafrika kunde tidigare i år meddela att en art till zebran, kvaggan, nu är tillbaka från de döda med hjälp av genetisk forskning.

Ja, eller något som efterliknar kvaggan. För även om djuret liknar dess förfäder så kan man inte återskapa dess beteende.

Tyckte du den här artikeln var intressant? Läs även 5 djur som inte finns längre – på grund av människan

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt att återuppliva utdöda djur?
Tack för din röst!