Nordkorea har avfyrat en ballistisk robot över Japan.
1 av 2
Nordkorea har avfyrat en ballistisk robot över Japan. - Foto: Ap
Trump.
2 av 2
Trump. - Foto: TT

Nordkorea sköt missil över Japan – det här har hänt

Samtidigt provocerar Sydkorea och USA genom att hålla gemensamma militärövningar. Läget mellan länderna trappas upp.


Vid 5.57 lokal tid på tisdagen sköts en ballistisk robot iväg från Sunan nära Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Panik utbröt när den närmade sig norra Japan – men den passerade, och landade i Stilla havet. Det uppger den sydkoreanska militären, skriver Reuters.


Vad hände?

Roboten ska ha slagit ner 118 mil öster om Hokkaido-udden Erimo och totalt färdades roboten 270 mil, enligt japanska tv-kanalen NHK via Reuters.

Myndigheterna i Japan utfärdade en varning till invårna via ett varningssystem där de uppmanades att snabbt söka skydd.

Vad händer nu?

Japans premiärminister Shinzō Abe utalade sig kort efter händelsen att han var beredd att göra allt för att skydda landets invånare. Även Sydkoreas regering har kallat till ett möte i det nationella säkerhetsrådet.

Japans premiärminister. Bildkälla: Wikimedia

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett krismöte på tisdag. Där kommer målet vara att diskutera Nordkoreas senaste testskjutning, skriver Bloomberg.

Första gången?

På måndagskvällen bekräftade USA:s försvarshuvudkvarter Pentagon att Nordkorea hade testskjutit en missil över Japans territorium, enligt Politico. Även i lördags sköts tre kortdistansrobotar iväg. Pentagon har tidigare varnat för att Nordkorea är nära att kunna avfyra kärnvapen.

Enligt nyhetsbyrån AP är det första gången sedan 1998 som Nordkorea riktat en missil över Japan.

Varför?

Nordkorea håller just nu på att provocera USA. Tidigare har man uttalat en plan att attackera det autonoma amerikanska territoriet Guam. För att nå dit måste man passera de japanska öarna.

USA och Sydkorea genomför samtidigt gemensamma militärövningar som avslutas nu på torsdag.

Japan och USA:s president Donald Trump ska, enligt nyhetsbyrån Reuters, vara överens om att sätta hårdare tryck mot Nordkorea. 

Bildkälla: TT

TV: 9 riktigt obehagliga saker du borde veta om Nordkorea

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.