Trump vill ha fler kontakter till sin lur – och det kan vara farligt.
1 av 3
Trump vill ha fler kontakter till sin lur – och det kan vara farligt. - Foto: TT
Kanadas premiärminister Justin Trudeau har ringt Trumps mobil.
2 av 3
Kanadas premiärminister Justin Trudeau har ringt Trumps mobil. - Foto: Alessandra Tarantino
Faran ligger i att samtalet kan avlyssnas.
3 av 3
Faran ligger i att samtalet kan avlyssnas. - Foto: Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission. / Matt Rourke

Trump ger ut sitt mobilnummer till i princip alla: "Farligt"

President Donald Trump får skarp kritik för sitt beteende som kallas "slarvigt" och "direkt farligt för rikets säkerhet".


Att ge ut sitt telefonnummer hör inte till det ovanliga – om man inte är president naturligtvis. USA:s president Donald Trump har gett ut sitt mobilnummer till flera av världens ledare och kritiseras nu skarpt för det.

AP/TT

Men varför är det en så stor grej?

Jo, det är extremt ovanligt att en president eller statsminister ger ut sitt direktnummer. Anledningen stavas säkerhet. I vanliga fall finns numret hos landets säkerhetstjänst. Det kan nämligen finnas en risk att andra nationer avlyssnar samtalet och därmed kan få ut hemlig information, skriver nyhetsbyrån AP via LA Times.

I mars gick rykten om att Anonymous hade hackat presidentens telefon.

De som enligt källor ska ha fått numret är Mexikos president Enrique Peña Nieto och Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron. Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau har fått numret och har faktiskt använt sig av den.

TT. Justin Trudeau har ringt till Trumps privata lur.

Under presidentvalet i USA så kritiserade Trump sin konkurrent Hillary Clinton för att ha använt en privat e-postserver när hon jobbade som utrikesminister. Nu verkar han själv ha slarvat lite med säkerheten.

Enligt LA Times har Vita huset avböjt att kommentera ärendet.

Det här är bara en av flera tabbar som presidenten gjort som kan innebära slutet för honom som president.

Läs också om hur förödande det kan bli om USA lämnar klimatavtalet.

TV: Donald Trump gör bort sig – räddas i sista sekund av Melania

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att Trump kommer sitta kvar som president?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.