Uncle Fat väger tre gånger så mycket som vanliga makaker.
1 av 3
Uncle Fat väger tre gånger så mycket som vanliga makaker. - Foto: Viral Press
Efter att ha bjudits på diverse godsaker från turister under en lång period är han nu riktigt sjuk i fetma.
2 av 3
Efter att ha bjudits på diverse godsaker från turister under en lång period är han nu riktigt sjuk i fetma. - Foto: Viral Press
Men nu har han skickats på rehab 160 kilometer bort från sitt hem. Förhoppningen är att han ska återhämta sig.
3 av 3
Men nu har han skickats på rehab 160 kilometer bort från sitt hem. Förhoppningen är att han ska återhämta sig. - Foto: Viral Press

Thailändske apan Uncle Fat inne på rehab – dödligt sjuk i fetma

Han heter Uncle Fat, och liksom namnet föreslår lider apan av fetma. Nu har han satts på rehab med en diet av protein, frukt och grönsaker.


Under en lång tid har apan Uncle Fat levt loppan vid en marknad i Bangkok i Thailand. Den knubbiga apan, som tillhör släktet makaker, väger 27 kilo vilket är cirka tre gånger tyngre än andra apor i familjen.

Efter att under en längre period matats av turister med bland annat meloner, milkshakes och nudlar plockades Uncle Fat up av en lokal djurskyddsförening vid namn Monkey Lovers. Efter att omhändertagit honom i mars kunde gruppen konstatera att han inte hade någon specifik sjukdom – förutom just fetma.

Då sa Kawinoat MongKholtechaphat, en av djurräddarna att "Uncle blev fet för att han äter allt som folk ger honom.", skriver brittiska Metro.

Uncle FatPå bilden syns Uncle Fat tillsammans med sina apvänner. Bildkälla: Viral Press

Nu har apan fått checka in på rehab och flyttats till en räddningscenter cirka 160 kilometer från sitt tidigare hem. Supakarn Kaewchot, är Uncle Fats nya veterinär, och han berättar apan befinner sig i kritiskt tillstånd och är i hög risk att drabbas av hjärtsjukdomar och diabetes.

Med en ny diet bestående av enbart protein, frukt och grönsaker är förhoppningarna att Uncle Fat ska återhämta sig, skriver brittiska Metro.

I Thailand lever hundratusentals apor i det vilda, och de är mycket populära bland turister.

Den här apan får oss att inse varför vi hatar att gå på zoo

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Apa
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du synd om Uncle Fat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man död i villabrand i Älvsjö

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.