Laurel Hubbard är den första transkvinnan att få tävla på internationell nivå i tyngdlyftning.
1 av 3
Laurel Hubbard är den första transkvinnan att få tävla på internationell nivå i tyngdlyftning. - Foto: One news New Zealand/ Pixabay
Hon kom etta med 19 kg tyngre än personen som kom tvåa.
2 av 3
Hon kom etta med 19 kg tyngre än personen som kom tvåa. - Foto: Pixabay
Trots att hon har fått godkänt av olympiska kommittén så har fått mycket kritik på sociala medier.
3 av 3
Trots att hon har fått godkänt av olympiska kommittén så har fått mycket kritik på sociala medier. - Foto: One news New Zealand

Transkvinna vann guld – möttes av hat fast tävlingen var helt rättvis

Laurel Hubbard blev den första transkvinnan att vinna en internationell tävling i tyngdlyft i Nya Zeeland.


Laurel Hubbard, 39, är den första kvinnan i Nya Zeeland att tävla i tyngdlyftning på nationell nivå. Hon vann guld med 19 kg tyngre än personen som kom tvåa, skriver The Washington Times.

Hon fick genomgå tester i ett år för att säkerställa att hon inte hade några fördelar över de andra tävlande. Sportskribenten Phil Gifford sa såhär till 7 news:

"Det är nivån av testosteron, som är det mest vetenskapliga sättet att mäta manligt och kvinnligt som finns, som mättes. Och Laurel har fått godkänt på alla dessa tester de senaste 12 månaderna."

Bildkälla: One news New Zealand

IOC (Den internationella olympiska kommittén) kategoriserar personer efter manligt och kvinnligt kön och det finns ingen transkategori.

Men trots att hon blivit godkänd att tävla av IOC så har det spridits en hel del transfobiska kommentarer på sociala medier. En av hennes medtävlande sa till 7 news att hon inte tyckte att tävlingen var rättvis, skriver The Washington Times.

Grattis till vinsten säger vi!

Läs också om Lily som skickades hem från skolan på grund av hennes kläder

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska det finns en könsuppdelning i sport?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".