Designern Hannah Hill fick sin formgivning helt fräckt snodd av den stora internationella klädkedjan Topshop.
Designern Hannah Hill fick sin formgivning helt fräckt snodd av den stora internationella klädkedjan Topshop. - Foto: Instagram/Pinterest

Hannah, 22, anklagar Topshop för stöld: "De stal min design"

Det här är inte första gången hon har råkat ut för något liknande och inte fått en krona i ersättning.


Sociala medier är en utmärkt plattform för privatpersoner att dela med sig av sin konst och nå ut med sitt skapande till de breda massorna.

Men det är inte bara potentiella köpare eller fans som nås av konsten, utan även stora företag som helt hänsynslöst snor åt sig av enskilda personers verk. Utan att betala för sig.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Aaron som fick sin unika tatueringsdesign snodd och sen printad på Converseskor.

Nu har ytterligare en person fått sin konst snodd och reproducerad utan tillåtelse. Det rör sig om Hannah Hill, 22, från London som säljer sin färgsprakande feministiska och politiska konst under artistnamnet Hanecdote.

Hannah Hill. Bildkälla: Instagram

Hannah Hill går sista året på Fine Art at City & Guilds of London Art School och har en webbshop där hon säljer tygmärken med olika broderade motiv.

Redan i oktober uppmärksammade Hannah Hill den stora internationella modekedjan Topshop om att de hade stulit hennes design helt fräckt, rakt av.

Hennes "Halloween Queen"-pumpa användes nämligen som design på en av deras strumpor just lagom till Halloween. Hon har inte fått någon credd alls för designen och inte sett någon skymt av ekonomisk kompensation.

Ett urval av Hannahs färggranna skapelser. Bildkälla: Instagram

Det här är inte första gången hon har upplevt en fräck copyrightstöld.

– Från början hade jag inte tänkt göra en stor grej av det, för jag gick igenom en liknande sak redan 2013 med en lokal butik. Det var extremt stressande och krävande för min psykiska hälsa, säger Hannah Hill till Metro UK.

Men när hon scrollade igenom sitt flöde häromdagen och såg sin tweet från oktober som riktades direkt till ansvariga på Topshop så blev hon riktigt upprörd. Hon vägrar acceptera att ett stort internationellt företag tjänar pengar på andras verk.

Bildkälla: Twitter

– Det räcker med att googla på "Halloween Queen Patch" så kommer min originaldesign upp i sökresultatet, länkat till min Pinterestsida, säger Hanna Hill till Metro UK.

Så, vad har hon fått för respons på sin tweet till Topshop? Jo, hon fick bara besked om att strumporna skulle tas bort från deras webbshop. Sedan dess har hon inte hört ett ord från den brittiska klädkedjan som har över 500 butiker världen över.

Popstjärnan Rihanna har tidigare stämt Topshop efter att de tryckte upp t-shirtar med en "osmickrande" bild av henne ansikte på. Här kan du också läsa om Katie som fick en tröja från Topshop av sin mamma – som helt hade missat den snuskiga detaljen i tröjans tryck.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är för lätt att sno design?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.