Enligt familjens advokat dog hon till följd av att läkaren vägrade utföra en abort.
Enligt familjens advokat dog hon till följd av att läkaren vägrade utföra en abort. - Foto: Pixabay

32-åriga Valentina dog – för att läkaren vägrade utföra abort

Läkaren vägrade utföra den abort som antagligen skulle räddat hennes liv.


Valentina Milluzzo dog efter att hon fått komplikationer runt sin graviditet. Hon var gravid med tvillingar när ett av fostren började få svårigheter att andas, skriver BBC.

Hon var i vecka 19 när hon blev akut inlagd på sjukhus med en för tidig förlossning. Hon lades på intensiven och var i ett stabilt tillstånd till den 15 oktober då hennes blodtryck sjönk kraftigt.

Ett av fostren var döende och Valentinas tillstånd försämrades snabbt. Enligt familjens advokat vägrade hennes gynekolog utföra en abort på det sjuka fostret.

Läkaren ska ha motiverat sitt beslut med "så länge den lever kommer jag inte utföra en abort". Bara timmar senare var båda fostren döda.

Valentina drabbades även av en infektion som gjorde att hon blev sjukare under natten och bara ett dygn efteråt tvillingarna dog även hon.

Men på sjukhuset säger man att den ansvarige läkaren inte gjort något fel. Eftersom Valentina inte bett om någon abort så har läkaren inte heller nekat henne någon, och det missfall hon hade var naturligt, menar sjukhuset.

Läkaren ska inte heller ha varit registrerad på sjukhuset som en abortmotståndare. Men enligt Paolo Scollo, läkare på sjukhuset var alla gynekologer på avdelningen abortmotståndare.

– Men i det här fallet pratar vi om ett spontant missfall, så ingen utomstående hjälp behövdes. Det gör att vi inte anser att läkaren varit ignorant, säger han.

År 2013 var 70 procent av alla Italiens gynekologer emot abort, och de flesta sjukhus tar in en extern person för att utföra aborter i de fall de behövs, skriver BBC.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den svenska kvinnan som sökte hjälp för svåra smärtor efter en abort men dog på sjukhuset.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska läkare få vägra någon en abort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.