Offensiven mot IS-kontrollerade Mosul är igång.
1 av 5
Offensiven mot IS-kontrollerade Mosul är igång. - Foto: TT/AP
Och är enligt rapporter framgångsrik.
2 av 5
Och är enligt rapporter framgångsrik. - Foto: Ap
30 000 soldater beräknas strida mot högst 8 000 IS-soldater.
3 av 5
30 000 soldater beräknas strida mot högst 8 000 IS-soldater. - Foto: Ap
Mosul är IS största fäste och nu ska irakiska och kurdiska trupper sätta stopp för det.
4 av 5
Mosul är IS största fäste och nu ska irakiska och kurdiska trupper sätta stopp för det. - Foto: AP / Bram Janssen
FN är dock oroliga för en humanitär katastrof när det kommer till flyktingar.
5 av 5
FN är dock oroliga för en humanitär katastrof när det kommer till flyktingar. - Foto: Ap

Snart är 30 000 soldater framme i staden Mosul – för att slåss mot IS

Den stora insatsen mot IS har enligt uppgifter blivit mer framgångsrik än vad man tidigare trott på väg mot irakiska staden Mosul.


Under gårdagen kom nyheten om att insatsen mot IS-kontrollerade staden Mosul trappas upp. Nu finns rapporter om att upp emot 30 000 soldater är på väg mot staden, främst från kurdiska och irakiska trupper men också amerikanska soldater.

TT/AP

De ska kämpa mot mellan 5 000 och 8 000 IS-soldater som ska befinna sig i och omkring staden som är terrorgruppens största irakiska fäste, rapporterar TT via GP.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi gick i ett tal ut hårt mot terrororganisationen och meddelade de drygt 1,5 miljoner civila i Mosul att "ni kommer befrias från IS brutalitet och terrorism".

Insatsstyrkan har kommit längre än vad man hade planerat. Soldaterna har återtagit kontrollen över motorvägssträckan mellan Erbil och Mosul och de har utan större motstånd vunnit tillbaka nio byar, rapporterar Sveriges Radio.

Ingen vet i nuläget om IS kommer att slåss eller fly, men det verkar som att den här insatsen högst troligt kommer att bli lyckad.

"De kan antingen vänta, och de säger att marken skakar, och att de är rädda för flygbombningar och kommande markstrider. Väljer de att fly riskerar de att hamna mitt i striderna eller kliva på en mina. Det finns ingen säker väg ut för dem", skriver Expressens utsände om IS-soldaternas öde.

TT/AP

FN räknar dock med en humanitär katastrof då troligtvis hundratusentals kommer att försöka fly i det som kan bli den enskilt största flyktingskatastrofen på länge. Det finns inga flyktingläger att bege sig till då alla är fulla efter IS framryckning 2014.

Läs också en undersökning som visar vad arabvärlden verkligen tycker om IS – eller om den före detta IS-krigarens varning till Europa.

Ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer koalitionen att lyckas ta över Mosul?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.