- Foto: TT Nyhetsbyrån

Turkiet tar bort åldersgräns för sex – okej att ha sex med barn

Turkiets författningsdomstol har röstat för att legalisera sex med barn. Så länge personen uttrycker samtycke spelar åldern ingen roll.


I Turkiet har det likt i Sverige varit olagligt att ha sex med barn under 15 år, fram tills nu.

Det var en knapp majoritet med sju röster mot sex i den turkiska författningsdomstolen som röstade för att avskaffa lagen. Detta uppger Aftonbladet.

Frågan togs upp i författningsdomstolen efter att de tvingades ta ställning till en lagtolkning i en lägre instans som har fastslagit att barn mellan 12 och 15 år bör räknas som sexuellt myndiga, skriver Hürryiet Daily News.

Med den nya lagändringen, som beräknas träda i kraft i januari 2017, räknas en person att vara sexuellt myndig så länge personen uttrycker samtycke till sex.

Beslutet har mött står kritik från akademiker, kvinnoorganisationer och barnskyddsorganisationer, som varnar för att personer som utför sexuella övergrepp på barn kommer gå ostraffade. De hotar nu att ta saken hela vägen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, skriver SVT.

Advokaten Nazan Moroglu från Istanbuls kvinnoförbud är kritisk mot beslutet och tror att barnäktenskap, och sexuella övergrepp inom barnäktenskapen, kan öka.

– Att upphäva den åldersgränsen skapar stora problem. Det kommer att leda till att barn blir sårbara för sexuella övergrepp och att fler flickor blir gifta i mycket ung ålder och inte får någon utbildning, säger hon till Hürryiet Daily News.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.