Fyra personer har dödats i bombattentat i Thailand.
1 av 2
Fyra personer har dödats i bombattentat i Thailand. - Foto: TT
Hua Hin.
2 av 2
Hua Hin. - Foto: Google Maps

Nya explosioner i Thailand i natt – fyra personer döda

Ytterligare sex explosioner har drabbat Thailand i natt, men ingen har hittills tagit på sig dåden.


Det var i går kväll svensk tid som två bomber exploderade med 30 minuters mellanrum på den populära turistorten Hua Hin i Thailand. Enligt uppgifter dödades en person och 10 personer skadades i dådet.

På fredagmorgonen inkom nya rapporter om ytterligare sex explosioner. Enligt AFP rör det som två explosioner i Hua Hin, två i Phuket, två i Surat Thani och en i Trang. Ännu en bomb ska ha detonerats i Phuket, skriver Aftonbladet.

De första explosionerna i Hua Hin utlöstes med hjälp av mobiltelefoner. Sprängladdningarna hade gömts i blomkrukor som exploderade med 30 minuters mellanrum, varav den ena fick svåra följder. I Surat Thani ska en bomb ha placerats utanför sjöpolisens kontor, och en annan vid den vanliga polisens kontor. Detta upgper Bankok Post.

Fyra personer uppges ha dödats av explosionerna sedan torsdagsnatten.

Förhöjt säkerhetsläge

Sedan explosionerna har säkerheten skärpts vid det kungliga palatset i Hua Hin. Polisen ska även vara i beredskapsläge för fler sprängdåd, uppger TT via SVT.

Motivet är okänt

Motivet bakom explosionerna är hittills okända, och ännu har inte någon tagit på sig bombdåden.

Attentanten har sammanfallit med den thailändska drottningens födelsedag som firas varje år 12 augusti. Högtiden är landets motsvarighet till mors dag. Om det är ett sammanträffande eller inte är hittills oklart.

Enligt BBC finns det tecken på att det kan vara separatistiska rebeller som ligger bakom attackerna. Små improviserade bombattacker har förekommit tidigare i Thailand, men sedan militärkuppen 2014 har attackerna minskat radikalt. För mindre än en vecka sedan röstade Thailand om ett godkännande av en ny, militärstödd konstitution som kan ha utlöst nya väpnade aktioner.

– Bomberna är ett försök att skapa kaos och förvirring, sa premiärministern Prayuth Chan-ocha till journalister.

Lokala myndigheter tror att det kan röra sig om kriminella gäng som ligger bakom dåden, eftersom polisen har tagit krafttag för att stoppa den illegala människosmugglingen i landet, skriver BBC.

Inga uppgifter om skadade svenskar

Utrikesdepartement har hittills inte fått in några uppgifter om skadade svenska medborgare.

– Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller omkomna i Thailand. Vår ambassad står i kontakt med thailändska myndigheter, säger Emma Karlsson på UD:s presstjänst till Aftonbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.