Flera moskéer i Frankrike har stängts som sägs predika radikal islamism. Det här är en genrebild på en moské i Paris.
1 av 3
Flera moskéer i Frankrike har stängts som sägs predika radikal islamism. Det här är en genrebild på en moské i Paris. - Foto: Ap
Det meddelade Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve.
2 av 3
Det meddelade Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve. - Foto: Ap
Och fler kommer att stängas menar inrikesminister. Genrebild på fransk moské.
3 av 3
Och fler kommer att stängas menar inrikesminister. Genrebild på fransk moské. - Foto: AP / Francois Mori

Frankrike stänger ner moskéer: "Det kommer bli fler som stängs"

Frankrikes inrikesminister menar att det är i enlighet med undantagstillståndet som råder i landet.


Ett tjugotal moskéer och bönelokaler har stängst ner runt om i Frankrike sedan i december förra året. Detta på order av landets regering, rapporterar SR Ekot.

Franska inrikesministern Bernard Cazeneuve talade under måndagen att det har gjorts i enlighet med det undtantagstillstånd som råder sedan terrorattentaten i Paris i november 2015 – och som förlängdes efter dådet i Nice i juli i år.

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve vid ett tidigare tillfälle. Bildkälla: TT

Moskéerna påstås har lärt ut en fundamentalistisk ideologi och inrikesministern tror att det kommer att bli fler. Efter att ha träffat de högsta företrädarna för landets muslimska råd yttrade inrikesministern även orden:

– De som predikar ska förmedla "den franska republikens värden".

Just nu finns ungefär 2 500 moskéer i Frankrike varav 120 anser predika en fundamentalistisk tolkning av islam. Frankrikes muslimska företrädare sägs vara överens med inrikesministern och menar att det behövs krafttag mot "imamer som vill skada republiken", rapporterar SVT.

Inrikesministern tror också att det behövs flera utvisningar av personer ur landet och hittils har cirka 80 stycken utvisningsbeslut tagits. Dessutom ska en reform tas fram för religionens struktur i Frankrike med obligatorisk utbildning av imamer som ska "respektera principerna i Frankrikes grundlagsskyddade sekulära samhälle".

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.