Hemlösa katter är ett stort problem i samhället.
1 av 3
Hemlösa katter är ett stort problem i samhället. - Foto: TT BILD
Katthem får ta emot stora mängder hemlösa katter årligen.
2 av 3
Katthem får ta emot stora mängder hemlösa katter årligen. - Foto: MAJA SUSLIN / TT Bild
Nu vill den norska politikern införa koppeltvång på katter som vistas utomhus.
3 av 3
Nu vill den norska politikern införa koppeltvång på katter som vistas utomhus. - Foto: Alik Keplicz

Nya förslaget: Inför koppeltvång på katter

Det nya lagförslaget skulle innebära att okastrerade utekatter inte får vistas utomhus utan koppel, i sällskap av ägare.


I Sverige är det ett brott mot djurskyddslagen att överge ett djur. Enligt den senaste mätningen från Statistiska Centralbyrån så finns det runt 1,2 miljoner katter i Sverige, varav minst 100 000 beräknas vara hemlösa.


Hemlösa katter är ett stort problem inte bara här i Sverige. Dyrebeskyttelsen Norge får in 5 500 hemlösa djur årligen, och 87 procent av dem är katter.

Nu vill Jan Erik Søndeland, kommunfullmäktige för liberalerna i Stavanger, att Norge ska införa koppeltvång utomhus och obligatorisk ID-märkning för katter.

Søndeland brinner för frågan då han själv agerar fosterhem för utsatta katter. Idag har han och hans partner åtta katter i hemmet.

– Flera av katterna hittades utmärglade, med dålig päls och sjukdomar. Hemlösa katter lider och det är inte okej, säger Jan Erik till Stavanger Aftenblad.

Utöver ID-märkning vill han även införa krav på registrering i ett nationellt register och införa förbud för okastrerade katter att vistas utomhus okopplade.

Här kan du läsa om barnen som tränar på högläsning – genom att läsa högt för hemlösa katter. Missa inte heller den nya campingtrenden: att ta med sig sin katt på utflykt i vildmarken.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde vi införa koppeltvång på katter i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.