1 av 2
- Foto: Privat
2 av 2
- Foto: Privat

Muslimsk man avkastad från flygplan utan förklaring – öppet utpekad inför alla

Här är det uppmärksammade filmklippet som visar när mannen helt öppet pekas ut av personalen och tvingas lämna flyget.


Den muslimska mannen Mohamed Ahmed Radwan hade precis bara hunnit kliva på flygplanet när han plötsligt fick höra en flygvärdinna göra ett chockerande uttalande i högtalarna.

– Mohamed Ahmed, plats 25-A: Jag håller ett öga på dig, hördes det från högtalarna i flygplanet.

Den uppseendeväckande kränkningen utspelade sig i december 2015 på ett flygplan i Charlotte, North Carolina i USA, tillhörande American Airlines.

Bara en minut senare hördes samma röst i högtalarna igen.

– Mohamed Ahmed, det var ett väldigt långt namn, plats 25-A: Jag håller ett öga på dig, upprepade flygvärdinnan ytterligare en gång.

Ingen annan resenär pekades ut på samma sätt. Så hände det igen, strax därefter. Nu i en högre och mer aggressiv ton.

– 25-A, du är under uppsikt.

Trots den obehagliga och helt oprovocerade uthängningen valde Mohamed att fortsätta med sina bestyr och lägga upp sitt bagage i bagageutrymmet ovanför sin stol.

Därefter passade han på att fråga flygvärdinnan varför hon hade pekat ut just honom öppet inför alla. Svaret han fick var att han var för överkänslig.

Då valde Mohamed att tillkalla uppmärksamhet från två andra personer i personalen och berättade för dem vad som hade hänt. Deras reaktion på hans upplevelse var allt annat än väntad.

Istället för en förklaring, blev han ombedd att lämna planet omgående, med ursäkten att han gjorde den konfronterade flygvärdinnan illa till mods. Mohameds fru fångade tack och lov det händelseförloppet på film.

Mohamed Ahmed Radwan och hans fru vid ett annat tillfälle. Bildkälla: Facebook


Nu har The Council on American-Islamic Relations lämnat in ett officiellt klagomål gällande incidenten, till the Department of Transportation, eftersom att American Airlines inte har kunnat lösa situationen direkt med den drabbade mannen.

I brevet står det bland annat att med tanke på den rådande situationen i USA, då hatbrott och hot från anti-muslimer inträffar regelbundet, så borde den här typen av agerande inte accepteras av landets flygbolag.

Organisationen menar också att det är flygbolagets lagliga skyldighet att se till att alla resenärer blir behandlade jämlikt och respektfullt, utan diskriminering.

– Vi har tagit del av klagomålet och sett över det noggrant. Slutsatsen vi har kommit fram till är att ingen diskriminering har skett i ärendet. Vi välkomnar kunder oavsett bakgrund och tro och accepterar ingen diskriminering av något slag, svarar en presstalesperson enligt Independent.

Här kan du läsa om den nya lagen som innebär att muslimer som bär burka kan dömas till 100 000 kronor i böter. Och i den här kommunen kan det införas förbud mot slöja – om Moderaterna får bestämma.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit utsatt för diskriminering?
Tack för din röst!