En grupp åklagare och en tidigare polischef vill legalisera hasch.
1 av 3
En grupp åklagare och en tidigare polischef vill legalisera hasch. - Foto: TT
Kampen mot narkotikahandeln har misslyckats. Politikerna bör erkänna och satsa på en radikalt annorlunda väg tycker flera erfaren åklagare och polischefen, skriver danska BT.
2 av 3
Kampen mot narkotikahandeln har misslyckats. Politikerna bör erkänna och satsa på en radikalt annorlunda väg tycker flera erfaren åklagare och polischefen, skriver danska BT. - Foto: TT
"Jag tror personligen att vi bör legalisera försäljningen av hasch, för det är en kamp vi inte kan vinna. Man har försökt bekämpa detta i så många år och det har inte kommit någonstans. Vi kan inte förhindra användningen av den genom att förbjuda det. Det är dyrt och ger ingenting," säger överåklagaren Anne Birgitte Sturup till BT.
3 av 3
"Jag tror personligen att vi bör legalisera försäljningen av hasch, för det är en kamp vi inte kan vinna. Man har försökt bekämpa detta i så många år och det har inte kommit någonstans. Vi kan inte förhindra användningen av den genom att förbjuda det. Det är dyrt och ger ingenting," säger överåklagaren Anne Birgitte Sturup till BT. - Foto: TT

Tidigare polischef vill legalisera hasch: "Kampen är värdelös"

Försäljningen av cannabis ska legaliseras. Det skriver flera åklagare och en tidigare polischef i en begäran till Danska Folketinget.


Kampen mot narkotikahandeln har misslyckats. Politikerna bör erkänna och satsa på en radikalt annorlunda väg tycker flera erfarna åklagare och polischefen, skriver danska BT.

Deras förslag är att försäljningen av cannabis ska legaliseras så att pengarna kan gå tillbaka till statskassan, i stället för i fickorna på organiserade brottslingar. De menar att legaliseringen även kommer minska belastningen hos polisen.

– Jag tror personligen att vi bör legalisera försäljningen av hasch, för det är en kamp vi inte kan vinna. Man har försökt bekämpa detta i så många år och det har inte kommit någonstans. Vi kan inte förhindra användningen av den genom att förbjuda det. Det är dyrt och ger ingenting, säger överåklagaren Anne Birgitte Sturup till BT.

Den tidigare polischefen Per Larsen föreslår tillsammans med Erik Merlung, justitiekanslern av Själland, att regeringen ska inleda en kontrollerad studie av försäljning av narkotika. Intäkterna ska då gå till staten.

– Så kan man se hur det fungerar, eftersom jag håller helt med om att det är en hård kamp och det finns inga utsikter runt hörnet. Pengarna är i fel fickor i dag, säger Larsen.

Förslaget har avvisats på Christiansborg. Hälsoministern Sophie Løhde sa att det inte finns några planer på att legalisera drogen, skriver BT.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du cannabis ska bli lagligt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.