Under onsdagskvällen gick FBI ut i en presskonferens och meddelade att de fortfarande eftersöker seriemördaren.
1 av 10
Under onsdagskvällen gick FBI ut i en presskonferens och meddelade att de fortfarande eftersöker seriemördaren. - Foto: FBI / montage
Bild från en utav brottsplatserna.
2 av 10
Bild från en utav brottsplatserna. - Foto: FBI
En av de saknade föremål som mannen ska ha stulit från ett av sina offer.
3 av 10
En av de saknade föremål som mannen ska ha stulit från ett av sina offer. - Foto: FBI
Bevismaterial från brottsplats.
4 av 10
Bevismaterial från brottsplats. - Foto: FBI
Mannen begick brott längs Kaliforniens kust.
5 av 10
Mannen begick brott längs Kaliforniens kust. - Foto: FBI
Fingeravtryck som har kunnat kopplas till gärningsmannen.
6 av 10
Fingeravtryck som har kunnat kopplas till gärningsmannen. - Foto: FBI
FBI menar att utredningen fortfarande är aktuell i allra högsta grad.
7 av 10
FBI menar att utredningen fortfarande är aktuell i allra högsta grad. - Foto: FBI
Mannens två första offer i det brutala dubbelmordet, Brian och Katie Maggiore.
8 av 10
Mannens två första offer i det brutala dubbelmordet, Brian och Katie Maggiore. - Foto: FBI
Fantombilder på mannen.
9 av 10
Fantombilder på mannen. - Foto: FBI
Bevismaterial från mordplatserna.
10 av 10
Bevismaterial från mordplatserna. - Foto: FBI

Han är en av historiens värsta mördare – nu går polisen ut med hittelön

Han kan mycket väl vara en av de värsta serieförbrytarna i USA. Efter 12 mord och 45 våldtäkter är gärningsmannen fortfarande på fri fot.


Ett stort antal brutala mord och övergrepp begicks på västkusten i USA för uppemot 40 år sedan. Gärningsmannen som kallas "Golden state killer " är fortfarande på fri fot.

Under gårdagen gick FBI och inblandade polismyndigheter ut i en presskonferens och meddelade att utredningen i allra högsta grad fortfarande är aktuell, tack vare dagens moderna teknologi som kan säkerställa bevisen.

Det var sommaren 1976 som de första fallen av inbrott och våldtäkter började rapporteras in i Sacramento-området i Kalifornien.

Sexbrotten eskalerade och gärningsmannens tillvägagångssätt var brutala. I februari 1978 blev makarna Brian och Katie Maggiore nerjagade och mördade när de var ute på promenad med sin hund.

Bildkälla FBI

Efter dubbelmordet begick han våldtäkter och inbrott längst Kaliforniens kust och mördade ytterligare tio personer.

I många av fallen smög han in i sina offers hem medan de sov och lyste med en ficklampa i sina offers ansikten. Vid flera tillfällen rörde det sig om sovande par, där han efter väckningen band mannen och våldtog kvinnan.

För att försäkra sig om att han skulle höra om männen försökte frigöra sig så placerade han dem liggandes på mage med ansiktet mot golvet och med porslin eller något annat ömtåligt föremål på dem, så att det skulle höras om de rörde sig.

Gärningsmannens framfart pågick ända fram till juli 1981, då allt plötsligt avstannade i fem år. Sen hände det igen. En tonårstjej våldtogs och mördades i Irving, Kalifornien 1986.

Tack vare dagens tekniska metoder kan han nu kopplas till tolv mord och 45 våldtäkter. Bevismaterialet kan fortfarande fälla mördaren om han hittas.

Nu har en belöning utfästs på över 415 000 kronor för tips som kan leda till gripande av seriemördaren.

Enligt signalement och den nya fantombilden ska han vara en atletiskt bygd ljushårig man, runt 177 centimeter lång och numera i 60-75-årsåldern. Han bör också ha en utbildning eller intresse inom militära- eller polisiära tekniker och har stor kunnighet inom vapen.

"Människor som känner mannen kanske inte tror att han skulle vara kapabel att begå sådana här brott. Han kanske aldrig visat våldsamma tendenser och kanske aldrig dömts för något våldsbrott" skriver FBI.

En viktig detalj i jakten på mannen, är att FBI ber allmänheten att vara uppmärksamma på om någon i deras närhet har en gömma av småsaker som mynt och smycken.

Bildkälla: FBI

Det finns en teori om att seriemördaren har sparat på saker från sina brott, eftersom att det ofta saknades småsaker som mynt och smycken. Flera av de saknade föremålen finns listade på FBI:s hemsida, så att allmänheten kan ta del av dem, skriver Aftonbladet.

– Jag ser flera alternativ för vad som hänt med honom. Antingen är han död, har gripits men befinner sig någonstans där man inte tagit hans DNA eller så blev han helt enkelt äldre och bara slutade, säger numera pensionerade utredaren Ray Biondi som var med i utredningen av det första dubbelmordet.

Här kan du läsa om sex seriemördare som kommer ge dig mardrömmar och om sju kända seriemördares skrämmande sista ord.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!