...får ärkebiskop Timothy M. Dolan att rasa. I somras fick han kritik från de egna leden efter hans kraftiga motstånd mot samkönade äktenskap.
1 av 4
...får ärkebiskop Timothy M. Dolan att rasa. I somras fick han kritik från de egna leden efter hans kraftiga motstånd mot samkönade äktenskap. - Foto: Richard Drew / AP
Barack Obama vill att företag och institutioner som drivs av religiösa samfund ska låta preventivmedel ingå i deras anställdas sjukförsäkring.
2 av 4
Barack Obama vill att företag och institutioner som drivs av religiösa samfund ska låta preventivmedel ingå i deras anställdas sjukförsäkring. - Foto: Susan Walsh / AP
Kondomer...
3 av 4
Kondomer... - Foto: Denis Farrell / AP
...och P-piller...
4 av 4
...och P-piller... - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Obama i preventivmedelskrig med katolska kyrkan

Den amerikanske presidenten får kritik för beslutet att tvinga religiösa arbetsgivare låta preventivmedel täckas av sjukförsäkringen.


Santorum försöker dra nytta

Efter succén i de senaste primärvalen har presidentkandidaten Rick Santorum nu också försökt dra nytta av stormen kring Obama. Han är själv katolik och har liksom kyrkan reagerat starkt.

– Det är kyrkans pengar och att tvinga den att göra något som den anser är moraliskt förkastligt, hur kan det ha något att göra med kvinnors rättigheter? säger han till CNN.

Santorum har tidigare gjort sig känd för att vara abortmotståndare även när kvinnan våldtagits och för att vilja att skolor ska lära ut kreationism.

WASHINGTON D.C. I en del av president Barack Obamas sjukvårdsreform ingår det att även religiösa arbetsgivare måste låta preventivmedel ingå i deras anställdas sjukförsäkring.

Det gäller inte religiösa samfund i sig men till exempel de insitutioner och företag som drivs av dem. Flera amerikanska universitet och sjukhus drivs av den katolska kyrkan - som nu rasar mot beslutet.

– Aldrig tidigare har den federala regeringen tvingat individer och organisationer att gå ut på marknaden och köpa en produkt som går emot ens samvete. Detta borde inte hända i ett land där religionsfriheten nämns först i konstitutionen, säger Timothy M. Dolan, ärkebiskop i New York, till New York Times.

Beslutet har också skapat stora motsättningar mellan demokrater och republikaner där de sistnämnda hävdar att religionsfriheten kränks medan de förstnämnda menar att det stärker kvinnors rättigheter.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!