1 av 4
- Foto: AP/Scanpix
Ghonim talar ut i en intervju i Dream TV.
2 av 4
Ghonim talar ut i en intervju i Dream TV. - Foto: Mena
3 av 4
- Foto: Ahmed Ali/AP/Scanpix
Nu är han hedersborgmästare på Tahrirtorget.
4 av 4
Nu är han hedersborgmästare på Tahrirtorget. - Foto: Ben Curtis/AP/Scanpix

Googlechefens tal i frihet

Wael Ghonim - Googles unge marknadschef i Nordafrika och Mellanöstern - är fri efter två veckor i häkte. Nu är han en ännu viktigare ledargestalt för den egyptiska revolutionen.


KAIRO. Wael Ghonim greps när han tillsammans med sina kompisar demonstrerade mot regimen i Egypten. Liksom många av sina landsmän var han trött på Hosni Mubaraks 30 år långa diktatur.

Men till skillnad från sina kamrater i det som kommit att kallas januarirevolutionen fick Ghonim sitt egyptiska medborgarskap så sent som 2004. Då hade han flyttat dit från Storbritannien, där han var född, bara ett år tidigare.

Ändå blev Ghonim - en lokal Googlechef i 30-årsåldern - snabbt en nyckelfigur i det uppror som skakat regimen sedan slutet på januari. Inte minst tack vare sina IT-färdigheter och den mobilisering av protesterande ungdomar han bidrog till över nätet.

I häktet misshandlades han i två veckor innan han släpptes vid 16-tiden på måndagen. För demonstranterna på Tahrirtorget är han nu en viktigare ledare än någonsin och utnämndes i går av massorna till hederborgmästare av Tahrir på livstid.

Frihet är en välsignelse som är värd att slåss för”, skrev han vid 19.30-tiden på sitt twitterkonto. Och kort därpå gjorde han en intervju med Dream TV.

– Jag är stolt över vad jag gjort. Det här är ingen tid att ge igen. Även om jag har folk som jag vill göra upp med själv. I torsdags kväll var jag med en vän, en kollega från mitt jobb, jag tog en taxi och plötsligt hade fyra personer omringat bilen.

– Hjälp mig, hjälp mig, skrek jag. Jag blev försedd med ögonbindel och fördes bort.

Wahim fick behålla ögonbindeln i tolv dagar och förhördes för att säkerhetsstyrkorna skulle kunna fastställa vem som låg bakom upproret och om de stöddes av utländska aktörer.

Han erkände också att han låg bakom facebooksidan som först uppmanat till protesterna. Vid flera tillfällen bröt han ihop och grät när han fick höra namnen på demonstranter som dödats av säkerhetstjänsten.

– Jag fick se en filmregissör få stryk. De sa till honom "Du kommer dö här". Varför? Nu vill de sluta en överenskommelse med mig när de är i underläge. Jag är ingen hjälte, jag är en vanlig människa. Det som hänt mig var ett brott, men jag tackar de människor som försökt få ut mig.

Han konstaterar också att islamisterna i Muslimska brödraskapet inte haft någon del i att organisera eller mobilisera revolutionen.

– Det här tillhör den egyptiska ungdomen, säger Wael Ghonim.

Läs hela intervjun på engelska här.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!