Upplopp i Aten vid 15-årings begravning

Stora demonstrationer möts under parollen "regeringen=mördare" och oppositionen kräver nyval.


De våldsamma upploppen kan fortsätta i dag i Grekland när den 15-åriga pojken som polisen sköt ihjäl ska begravas. Bara timmarna före begravningen av den pojke som i lördags sköts ihjäl av polisen inleddes en stor demonstration i centrala Aten.

Tusentals protesterande elever och lärare marscherade under ledning av grekiska lärarförbundet i protest mot helgens dödsskjutning. Längst fram i tåget bärs enligt AFP en banderoll med texten "Mördare, regeringen är gärningsmannen".

Giorgos Papandreou, ledare för Greklands socialistiska opposition, krävde samtidigt att den konservativa regeringen avgår och utlyser nyval för att få slut på de senaste dagarnas upplopp.

Det enda regeringen kan göra är att erbjuda sin avgång och låta folket döma dem, sade Papandreou till partiets parlamentsgrupp.

Anarkister, fackföreningar och studentgrupper grep efter dödsskjutningen i lördags tillfället att ventilera sin ilska också mot mitten-högerregeringen under Kostas Karamanlis. Efter lördagens och söndagens kaos svepte ännu en våg av våldsamheter och plundring genom Aten och i ett tiotal andra grekiska städer på måndagen, liksom vid grekiska ambassader i London och Berlin.

Enligt den grekiska polisen skadades på måndagskvällen 12 poliser, samtidigt som åtminstone 10 demonstranter lades in på sjukhus med tårgasskador. Räddningstjänsten ryckte ut på 190 larm bara i Aten. Omkring ett 50-tal människor ska ha skadats och någonstans mellan 80 och 150 gripits av polis, uppgifterna varierar.

Men tisdagen innebär sannolikt ingen vila för myndigheterna. Kravallpoliser förbereder sig för begravningen av 15-årige Alexis Grigoropoulos i Atenförorten Palio Faliro klockan 14 svensk tid i dag, och till på onsdag är en generalstrejk utlyst.

Grigoropoulos sköts i universitetsområdet Exarchia i lördags, där polis och unga anarkister ofta drabbar samman. Två poliser i en patrullbil attackerades av ett 30-tal stenkastande ungdomar. En polis avlossade tre skott och träffade Grigoropoulos, som dog så gott som omedelbart.

Poliserna har gripits, och premiärminister Karamanlis utlovade i grekisk tv på måndagskvällen hårda straff för dem som befinns skyldiga. Karamanlis höll på kvällen också ett extrainkallat regeringsmöte och utlovade ett stopp för våldet. Hans egen korruptionsanklagade regering, i kombination med trycket från den globala lågkonjunkturen, är viktiga drivkrafter bakom protesterna.

Uppgifter om att regeringen planerar att utlysa undantagstillstånd förnekades dock av regeringstalesmän.

Se video från upploppen:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!