Ukrainska drönarpiloter under helgen.
Ukrainska drönarpiloter under helgen. - Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ryssland hävdar framsteg på flera fronter

Rysslands invasionsstyrkor avancerar både i södra och nordöstra Ukraina, enligt rysk utsago. Ukraina tillstår att försvaret har tagit ett par kliv tillbaka i hårt pressade Charkiv.


Ryssland inledde förra veckan en överraskande och stor markoffensiv mot Charkiv-regionen och strider har rasat i flera frontavsnitt längs med Ukrainas nordöstra gräns.

Sent på tisdagskvällen meddelade den ukrainska militärens generalstab att ett tiotal ryska försök till att rycka fram i regionen hade stoppats och att strider ännu pågick, men:

"I olika områden i distrikten Lukjantsi och Vovtjansk. . . har enheterna utfört en manöver där de flyttat till mer fördelaktiga positioner."

Rysslands militär hävdar på onsdagen att den helt kontrollerar Lukjantsi, som är den mindre av de två orterna. Den säger sig också ha tagit över ett annat litet samhälle i gränstrakten och trängt "djupt" genom den ukrainska försvarslinjen.

Skickar förstärkningar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ställt in flera planerade utlandsresor med hänvisning till det alltmer ansträngda läget i kriget.

Zelenskyj har blivit informerad om ställningarna av militärens generalstabschef Anatolij Barhylevytj och fattat beslut om att skicka förstärkningar till Charkiv, meddelar presidentstaben.

Städer och samhällen på bägge sidor av gränsen har länge blivit beskjutna och attackerade, vilket har trappats upp den senaste tiden. På tisdagen rapporterade ukrainska myndigheter att minst 20 personer hade skadats i ryska attacker mot platser i Charkiv.

En stor evakuering pågår ännu från många gränsorter, men ännu inte i storstaden Charkiv, som är Ukrainas näst största stad.

Symbolisk liten ort

På den ryska sidan säger man sig också ha avancerat i syd och tagit över det länge och hårt omstridda samhället Robotyne.

Den lilla orten har i omgångar tillskrivits stor symbolisk betydelse av bägge krigets parter. I Ukrainas misslyckade motoffensiv förra sommaren var det ett av få framsteg att orten befriades.

De ryska uppgifterna om att Robotyne åter står under invasionsstyrkornas kontroll är svårverifierade. Fristående analytiker gör gällande att de har tryckt på i den riktningen under de senaste dagarna.

Ryssland rapporterade på onsdagsmorgonen att Ukraina hade utfört ett omfattande anfallsförsök med drönare och robotar mot Krimhalvön, men gjorde gällande att det hade stoppats. Det uppgavs också ha skett drönarattacker mot flera regioner i västra Ryssland.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!