Expresident Donald Trump, fotograferad i rättssalen i New York i tisdags där en rättegång mot honom pågår.
Expresident Donald Trump, fotograferad i rättssalen i New York i tisdags där en rättegång mot honom pågår. - Foto: Sarah Yenesel/AP/TT

Framgång för Trump i Georgia: Möjlig försening

Kan Fani Willis fortsätta som åklagare i den rättsprocess mot Donald Trump som rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia? En appellationsdomstol har sagt ja till att höra expresidentens överklagande och yrkanden att Willis lämnar målet.


Skulle domstolen ge Trumpsidan rätt innebär det med all sannolikhet förseningar, eftersom en annan åklagare måste tas in. Troligen skulle delstatsrättegången i Georgia inte hinna genomföras före presidentvalet i november, där Trump av allt att döma blir Republikanernas kandidat.

En sådan fördröjningen är helt i linje med Trumps strategi som går ut på att sinka och överklaga de fyra åtal han står inför.

Delstatsmålet i Georgia rör försök att omkullkasta valresultatet 2020. Det ansågs länge vara det starkaste, då det finns bevis i form av ett inspelat telefonsamtal där Trump ber delstatens valansvarige "hitta" röster för att han ska vinna.

Fani Willis, distriktsåklagare i Fulton County i Georgia och den som väckt åtal mot expresident Donald Trump för försök att omkullkasta valresultatet i delstaten. Arkivbild.

Men under våren har fokus hamnat på distriktsåklagare Fani Willis och hennes tidigare relation med en särskild utredare i målet, en man som nu slutat. Trumpsidan hävdar bland annat att Willis drog ekonomiska fördelar av romansen och att den underminerar hennes trovärdighet.

Domaren Scott McAfee beslutade i mars att ingen intressekonflikt förelåg och att Willis kunde fortsätta, men gav Trumps advokater möjlighet att överklaga till delstatens appellationsdomstol. Det är den som nu gett grönt ljus till att höra fallet – men det är oklart när det kommer ske, enligt USA-medier.

Tidigare har ett startdatum i augusti diskuterats för Georgiarättegången. Donald Trump, som förklarat sig icke skyldig, riskerar som mest 20 års fängelse om han fälls.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!